• C Novo mesto
  • 23:39
  • Sob, 18.05.2024

To pa je presenečenje: Partis.si se vrača?

Pričakovati je, tako trdi Siol, da se bodo uporabniki kmalu lahko že registrirali, na spletni strani Partis.si je tudi nagradna igra.

LJUBLJANA – Portal Partis.si (Partis) se je z junijem 2023 dokončno poslovil. Upravljalci portala Partis so kar prek Facebooka obelodanili, da je lastnik domene in hkrati tudi prvi uporabnik in glavni programer, ki je bil poznan pod vzdevkom antiloop, umrl. Nekaj časa so še vztrajali, potem pa spletno stran ugasnili. A se zdi, da to ni bil konec Partisa.

Nekdo je oživil domeno, ki je veljavno registrirana do 3. avgusta 2024. Očitno pa se vrača tudi spletna stran, poroča Siol. Na spletni strani partis.si, ki je bila dlje časa neaktivna, je po novem zapisan datum, 1. januar 2024. Ob polnoči naj bi začeli z delom. V kakšni obliki ostaja skrivnost.

Pričakovati je, tako tudi Siol, da se bodo uporabniki kmalu lahko že registrirali, na spletni strani Partis.si je tudi nagradna igra.

Velike težave so se pri Partisu začele marca 2021, ko je požar zajel francoski podatkovni center, kjer je imel gostovanje podatkov urejen tudi Partis. Po nekaterih podatkih naj bi takrat Partis izgubil vse, varnostnih kopij naj ne bi imeli.

Kaj je (bil) Partis?

Partis.si je bil popularen slovenski spletni portal za internetno izmenjavo datotek. Deloval je preko privatnega sledilnika, ki je omogočal pravno sicer sporno prosto deljenje datotek (filmov za odrasle, filmov, risank, glasbe in programske opreme ter računalniških iger in iger za konzole) na območju Slovenije s pomočjo protokola BitTorrent. Poleg tega so na strani objavljali razne novice, aktiven je bil tudi forum. V nasprotju z drugimi portali s torrenti je Partis temeljil na pripravljenosti posameznikov na povrnitev podatkov drugim po načelu, da kolikor si sam prejel, to tudi ti deliš oziroma omogočiš drugim. Uporabnikom, ki so obvezno morali biti registrirani, je stran beležila, kolikšno je bilo razmerje med prejetim in oddanim materialom.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona