To so slovenski kraji, kjer je bilo peklensko vroče! Znana napoved za naslednjih 10 dni

11. jul. 2024, ob 05.57
11945
160 SEK

Tudi ponoči se marsikje ne bo ohladilo pod 20 °C.

LJUBLJANA – Vročinski val se nadaljuje. To čutimo vsi. Na večjem delu Slovenije smo včeraj izmerili temperature nad 33 °C. Najvišjo temperaturo smo izmerili v Lendavi, kjer je bilo kar 36,1 °C. Zaradi visoke relativne vlažnosti je lahko občutek vročine še večji, poudari Agencija za okolje in prostor Republike Slovenije.Taka je napoved do 21. julija

Letošnje poletje je bilo do sedaj z vročino precej prizanesljivo. V mesecu juniju smo imeli dva vročinska vala, ki pa sta bila kratkotrajna. Večkrat smo bili pod vplivom sveže atlantske zračne mase, zato tudi padavin ni manjkalo. Vsaj naslednjih 10 dni kakšne izrazitejše osvežitve ni na vidiku. Temperatura bo po nižinah vsak dan nad 30 °C, najbolj vroč dan v tem tednu bo v petek, ko bo temperatura od 31 do 35, v vzhodnih krajih lahko tudi do 37 °C. Tudi ponoči se marsikje ne bo ohladilo pod 20 °C. Le za kakšno stopinjo manj vroče bo ob koncu tedna, ko se bo povečala možnost za posamezne nevihte. Vročina se bo zelo verjetno nadaljevala tudi v prihodnji teden.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Rekordno vroče poletje

Poletje 2024 bo v Sloveniji ostalo zapisano v zgodovini zaradi izjemnega vročinskega vala, ki je prinesel rekordne temperature. Že junija so se temperature ponekod povzpele preko 35 stopinj Celzija, kar je preseglo prejšnje rekorde za ta mesec. V začetku julija pa je bil dosežen nov vrhunec, ko so v Ljubljani zabeležili kar 41 stopinj Celzija, kar je najvišja izmerjena temperatura v zgodovini države.

Kaj prinaša vročinski val?

Vročinski val je povzročil številne nevšečnosti prebivalcem, predvsem starejšim in bolnikom, ki so še posebej občutljivi na ekstremno vročino. Povečalo se je tudi število požarov v naravi, saj je suša močno prizadela gozdove in travnike. Mestne oblasti so pozivale k varčni uporabi vode in elektrike, saj je povpraševanje po obeh naraslo zaradi povečanega delovanja klimatskih naprav.

Strokovnjaki opozarjajo, da so takšni ekstremi posledica podnebnih sprememb, ki prinašajo vse pogostejše in intenzivnejše vročinske vale. Pozivajo k takojšnjim ukrepom za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in prilagajanje na nove podnebne razmere. Slovenija se tako pridružuje globalnim prizadevanjem za boj proti podnebnim spremembam.

Podnebne spremembe in vročinski vali

Pogostost in intenzivnost vročinskih valov sta v zadnjih letih v porastu, kar je mogoče povezati s podnebnimi spremembami. Vročinski vali so postali bolj pogosti in dolgotrajni, kar ima pomembne posledice za okolje, zdravje ljudi in gospodarstvo. Podnebne spremembe vplivajo na vse večje ekstreme v vremenskih vzorcih, kar vodi do daljših in bolj intenzivnih vročinskih obdobij.

Priprave na vročinski val

Vročinski valovi zahtevajo ustrezne priprave in ukrepe za zaščito zdravja ljudi. ARSO svetuje, da se izogibamo izpostavljanju soncu med najtoplejšim delom dneva, pijemo dovolj tekočine in se zadržujemo v hladnejših prostorih. Posebno pozornost je treba nameniti ranljivim skupinam, kot so starejši ljudje, otroci in bolniki. Prav tako je pomembno, da skrbimo za živali in jih ne puščamo v avtomobilih ali na soncu.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

11945
160 SEK