Tragična smrt, na sojenju pa polno zapletov

05. jul. 2024, ob 13.36
Posodobljeno pred 16 dnevi
237
120 SEK

Danes bi se moralo nadaljevati sojenje Tei K. in Tilnu Novaku, obtoženima zanemarjanja mladoletne osebe, povzročitve smrti iz malomarnosti, prometa s prepovedanimi drogami in omogočanja njihovega uživanja mladoletni osebi. Namesto tega je sodnica Maja Manček Šporin prebrala protestno izjavo, namenjeno ministrstvu za pravosodje, zaradi sistemskih težav v pravosodju, ki preprečujejo pravočasno obravnavo primerov.

Sodnica Manček Šporin je izpostavila, da slovenska sodišča zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov množično odpovedujejo obravnave, tudi v primerih, ko je zapor v neposredni bližini sodišča. Kljub temu, da so po novem lahko tudi policisti zadolženi za privajanje pripornikov na sodišče, zahteva to naročilo vsaj osem dni vnaprej. Pomanjkljiva komunikacija in načrtovanje pogosto vodita v odpovedi obravnav, kar povzroča dodatne zamude v sodnih postopkih.

Medtem ko so sodišča iskala rešitve v uporabi videokonferenčnih sistemov, sodnica Manček Šporin poudarja, da ta tehnologija ni primerna za vse primere, še posebej ne za hujša kazniva dejanja. Videokonference omejujejo neposreden dostop obdolžencev do sodišča in otežujejo kvalitetno obrambo zagovornikov. Če se trend nadaljuje, lahko to privede do izpuščanja pripornikov, ki jim država ne more zagotoviti sojenja v razumljivem roku.

Tea K. in Tilen Novak sta obtožena, da sta 20. junija lani pustila njenega še ne dveletnega sina tri ure v razgretem avtomobilu v Svetem Lovrencu. Otrok je zaradi toplotnega šoka, krvavitve v možganih in pljučih ter zadušitve umrl. Tožilec Jošt Jeseničnik očita obtožencema tudi preprodajo heroina in sintetične droge PiHP, ki sta jo omogočala tudi mladoletnikom, vključno s pokojnim dečkom, v čigar krvi so našli metadon in alfa PiHP.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Obtožnica navaja, da sta obtoženca živela v grozljivih razmerah. Droge naj bi bile prosto dostopne v hiši, do njih se je dokopal celo pokojni otrok. Mati naj bi bila neodgovorna in naj za otroka ne bi skrbela ustrezno. Deček je bil pogosto prepuščen sam sebi, z zanemarjenimi in okrušenimi zobmi. Novak krivde ni priznal, Tea K. pa se o njej ni hotela izjasniti.

Primer Tea K. in Tilna Novaka osvetljuje resne težave v slovenskem pravosodju, kjer pomanjkanje kadrov in tehnične omejitve povzročajo zamude v sodnih postopkih. Tragična smrt otroka v razgretem avtomobilu in obtožbe zanemarjanja ter preprodaje drog opozarjajo na nujnost reform in izboljšanja sistemov za zaščito najbolj ranljivih članov naše družbe. Ta primer je opomnik, da je učinkovito delovanje pravosodnega sistema ključnega pomena za zagotavljanje pravičnosti in varnosti vseh državljanov.

237
120 SEK