Tragične posledice domačega lepotnega posega

25. apr. 2024, ob 09.12
Posodobljeno pred 1 mesecem
16
90 SEK

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana trenutno zdravijo mlajšo žensko, ki je po samostojnem vbrizgavanju dermalnega polnila, kupljenega na spletu, utrpela hude in nepopravljive posledice, vključno z izgubo vida na enem očesu.

Zdravstveni strokovnjaki poudarjajo nevarnosti nestrokovnih posegov, ki lahko privedejo do trajnih poškodb ali celo smrti. Mlada ženska, katere ime ostaja neizdano, je dermalno polnilo nabavila preko ene izmed spletnih tržnic in si ga sama vbrizgala v predel čela, ne da bi poznala pravilne tehnike ali anatomijo obraza. Zapleti so se pojavili skoraj takoj, ko je polnilo zamašilo krvno žilo, ki oskrbuje očesno mrežnico.

Katarina Vujkovac Mahmutović z oddelka za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo UKC Ljubljana opozarja: “Ko enkrat pride do zapore žile, imamo zelo omejen čas za ukrepanje. Kljub hitremu posredovanju je pogosto tako, da se vida ne povrne popolnoma.”

Gregor Hawlina, oftalmolog in kirurg, dodaja: “Območje med obrvmi, znano kot glabela, je izjemno bogato z žilami in zato izredno rizično za tovrstne posege. Tveganje za zaporo žil je veliko, posledice pa so lahko katastrofalne.”

Incident je odprl širšo razpravo o dostopnosti in varnosti lepotnih izdelkov, ki so na voljo na spletu, ter o nevarnostih, ki jih predstavljajo neprofesionalni izvajalci. Uroš Ahčan, priznani kirurg, je izpostavil problematičnost nezakonitih “botox zabav”, ki potekajo v neustreznih in nesterilnih pogojih: “Ti izvajalci pridejo, opravijo posege in odidejo, pustijo pa paciente same s potencialnimi zapleti.”

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Strokovnjaki enoglasno opozarjajo, da bi morale lepotne posege izvajati izključno usposobljene medicinske osebe v kontroliranih in varnih okoljih. Ne le zaradi možnosti zapletov, kot je zamašitev žil, ampak tudi zaradi uporabe neustreznih ali celo škodljivih materialov, ki lahko zahtevajo kasnejše kirurške posege za odstranitev.

Vujkovac Mahmutovićeva zaključuje: “Pomembno je, da si ljudje zapomnijo, da je zdravje in varnost vedno na prvem mestu. Lepega videza ni mogoče doseči na račun lastnega zdravja.” Dogodek je sprožil pozive k strožji regulaciji prodaje in uporabe lepotnih izdelkov ter večji ozaveščenosti o tveganjih samostojnih posegov.

Vir: UKC

16
90 SEK