Tri smrti pacientov na psihiatrični kliniki Ljubljana ostale nezabeležene

12. maj. 2024, ob 20.02
Posodobljeno pred 2 mesecema
18
90 SEK

Na Psihiatrični kliniki Ljubljana so se zgodili trije primeri nenadnih smrti pacientov, ki jih klinika ni pravočasno sporočila pristojnim organom, kljub zakonskim zahtevam, ki narekujejo takojšnje ukrepanje v takšnih primerih. Tri družine so se soočile z nenadno izgubo svojih bližnjih v obdobju od leta 2017 do 2023, a obvestilo o teh dogodkih ni bilo posredovano Ministrstvu za zdravje Slovenije v predpisanem roku 48 ur.

Prvi primer, ki sega v leto 2017, vključuje mlajšega moškega, ki je bil hospitaliziran zaradi hude tesnobe. Po premestitvi na manj varovani oddelek, brez obvestila staršem, je pacient zapustil kliniko in storil samomor. Drugi primer iz leta 2022 vključuje žensko, ki je bila na kliniki zaradi poslabšanja duševnega zdravja po spremembi medikamentoznega zdravljenja. Po dveh mesecih zdravljenja in v času popolne prepovedi obiskov zaradi COVID-19, je prav tako storila samomor. Tretji primer iz maja 2023 govori o starejšem moškem, ki je doživel srčni zastoj in kasneje umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Noben od teh dogodkov ni bil pravočasno prijavljen Uradu za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ), ki deluje pod okriljem ministrstva. Po pridobljenih podatkih s strani UNKIZ, klinika med letoma 2017 in 2020 ni sporočila nobenega samomora ali nepričakovane smrti, kljub jasnim protokolom, ki to zahtevajo.

Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, prof. dr. Bojan Zalar, je v odzivu na vprašanja pojasnil, da so pri prijavi opozorilnih nevarnih dogodkov v preteklosti nastale “nedoslednosti”, za katere so obvestili ministrstvo in napako odpravili. Kljub temu podatki UNKIZ kažejo, da poročila za omenjene primere niso bila oddana v skladu s predpisi.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Ta primer izpostavlja resne pomanjkljivosti v sistemu poročanja in nadzora v slovenskem zdravstvu ter poudarja potrebo po boljšem varstvu pacientov in transparentnosti v delovanju zdravstvenih ustanov. Družine žrtev in strokovnjaki za varnost v zdravstvu pozivajo k bolj odgovornemu ravnanju in uvedbi ukrepov, ki bi preprečili ponovitev takšnih tragičnih dogodkov.

Vir: N1

18
90 SEK