• C Novo mesto
  • 13:47
  • Pon, 08.08.2022

Trimo uradno dobil novega lastnika

Konzorcij bank lastnic trebanjskega proizvajalca objektov in fasadnih rešitev Trimo je po uspešnem poslovnem prestrukturiranju družbe in njeni prodaji poljskemu skladu Innova decembra lani danes prejel kupnino. S tem sta družbi Trimo in Trimo MSS uradno dobili novega lastnika. Prodajni postopek je kot finančni svetovalec konzorcija vodila NLB.

LJUBLJANA/TREBNJE – Iz NLB so sporočili, da je konzorcij države, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in devetih bank – NLB, Banke Koper, SKB banke, Raiffeisen banke, Gorenjska banke, Nove KBM, Abanke, SID banke in Unicredit banke – na podlagi kupoprodajnih pogodb, sklenjenih 14. decembra lani, za prodajo 97,5-odstotnega lastniškega kapitala Trima, finančnega dolga njegove skupine in 44,9-odstotnega lastniškega kapitala Trima MSS po izpolnitvi pogojev na kupca prenesel predmete prodaje, ta pa je prodajalcem nakazal kupnino.

Trimo, ki se je pobral po težkih preizkušnjah v času krize, je tako tudi uradno dobil novega lastnika. Zaključni del postopka prodaje podjetja, ki se po hoji po robu insolventnosti vrača na pota stare slave, so sicer pospremili številni izrazi nasprotovanja. Po mnenju lokalne skupnosti, Trimovega sindikata, malih delničarjev in nekaterih drugih namreč prodaja vnovič uspešnega podjetja v času njegovega okrevanja ne prinaša nič dobrega.

Bojijo se namreč, da bo šlo novemu lastniku le za lastno korist, 350 delavcev matične družbe pa naj bi pri tem potegnilo krajši konec ali celo ostalo brez služb, kar naj bi v trebanjski in sosednjih občinah povzročilo socialno krizo ter nazadovanje. Med slovenskimi podjetji je Trimo zadnja leta med največjimi izvozniki. Prav tako je, kot rečeno, pomembna vloga skupine Trimo kot lokalnega delodajalca, ki v občini Trebnje zagotavlja približno desetino delovnih mest. STA

sejmi