• 10.6C Novo mesto
  • 04:16
  • Pon, 28.09.2020

Turizem v naših občinah: razcvet ali zamujena priložnost? To so nam odgovorili!

Počitnice so tu, z njimi pa tudi več prostega časa tako otrok kot morda tudi staršev. Čeprav v teh dneh mnogim zadiši potovanje v tujino ali pa vsaj na morsko obalo, ne smemo pozabiti, da imamo tudi doma, tako rekoč tik pred nosom, odlične lokacije za enodnevne izlete, na katere pa radi tudi pozabljamo.

Tokrat nas je zanimalo, na kakšne načine občine privabljajo turiste, kateri kraje, lokacije ali znamenitosti beležijo največji obisk, kaj je res vredno obiskati, ter kakšni so načrti za razvoj turizma v prihodnosti. Ker smo dobili obsežne odgovore, jih objavljamo v dveh delih – po posameznih občinah.

MESTNA OBČINA NOVO MESTO:

Na kakšne načine vaša občina privablja turiste?
V marketinško promocijskih aktivnostih izpostavljamo tisto kar dela našo destinacijo posebno v Sloveniji in tudi v Evropi, to je naša bogata arheološka dediščina, ki z vidika zgodovinske pomembnosti, z edinstvenimi, dragocenimi in redkimi predmeti zlasti iz obdobja starejše železne dobe, imenovanem halštatsko obdobje sodi med najpomembnejšo premično dediščino v Sloveniji in tudi v sam evropski arheološki vrh. Tudi z namenom promocije arheološke dediščine Novega mesta smo letošnje leto poimenovali »Jantarno leto«. V sklopu otvoritve Jantarnega leta sta v Novem mestu potekali dve mednarodni konferenci, v Dolenjskem muzeju pa so do 30. septembra 2017 na ogled tri razstave; Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu, Jantarna soba ter razstava Jantar in oblika. Tudi vse ostale prireditve smo v letošnjem letu obarvali v jantarne barve, prihodnje leto pa bo posvečeno someščanu Leonu Štuklju.

Naštejte kraje, znamenitosti, ki beležijo največji obisk oziroma so najbolj priljubljene med turisti.
Turisti, ki obiščejo Novo mesto in okolico, se najpogosteje zadržijo v mestnem jedru, na Glavnem trgu, ki je izhodišče za obisk priljubljenih in pomembnih kulturnih znamenitosti in turističnih točk med drugim tudi Dolenjskega muzeja, ki je s svojimi razstavami ena od pomembnejših turističnih znamenitosti v Novem mestu, med razstavami najbolj izstopa razstava Arheološka podoba Dolenjske na kateri so razstavljeni najdragocenejši predmeti, najdeni v Novem mestu in širše na Dolenjskem, vključno z bronastimi, figuralno okrašenimi situlami, ki so tudi simbol mesta. Likovne umetnosti željni in teh ni malo, predvsem med domačimi gosti pa si v Jakčevem dom ogledujejo stalno likovno razstavo, zbirko umetniških del Božidarja Jakca, ta obsega 828 del, ki jih je Jakac poklonil svojemu rodnemu Novemu mestu. V mestnem jedru turisti ne izpustijo ogleda Stolne cerkev sv. Nikolaja, oltar cerkve krasi slika sv. Miklavža, delo slavnega slikarja Tintoretta. V samem mestnem jedru je še en pomemben sakralni objekt cerkev sv. Lenarta ter Frančiškanski samostan. Slednji se ponaša s knjižnico, ki je najstarejša v mestu. Njeni začetki segajo na konec 15. stoletja. Hrani okoli 21.000 knjig, tudi mnoge inkunabule. Frančiškanom je bilo od ustanovitve gimnazije leta 1746 pa do leta 1870 poverjeno vodenje gimnazije, ves čas najpomembnejše novomeške izobraževalne ustanove.
Novo mesto je »objeto« z reko Krko, ob okljuku mesta ima svojo traso tudi med turisti priljubljeni Rudolfov splav. Za turiste željne supanja ter čolnarjenja pa je tudi poskrbljeno na novomeški plaži, kjer Kajak kanu sup klub Novo mesto izvaja izposojo plovil.

Z izjemno bogato turistično se ponaša Otočec. Hotel Grad Otočec član prestižnega združenja hotelov in restavracij Relais & Châteaux nudi ponudbo sob in suit najvišje kategorije. Gostje in obiskovalci grada pa so deležni najvišjega nivoja kulinarične ponudbe v grajski restavraciji. V neposredni bližini gradu Otočec je še hotel Šport, pustolovski park, večnamenska športna dvorana, golf igrišče, ter živi muzej Grad Struga, ki obiskovalcem približa srednjeveško življenje na gradu.

Okolica Novega mesta nudi veliko možnosti preživljanja prostega časa v naravi. Pohodniki, kolesarji najdejo svoj prostor na Gorjancih in na drugih številnih poteh, ki jim nudi razgibana Dolenjska pokrajina. Novo mesto pa je tudi obdano z vinskimi goricami med katerimi najbolj izstopa Trška gora na kateri vinogradniki v svojih vinogradih in zidanicah pridelujejo in negujejo Cviček. Trško goro množično obiščejo pohodniki in ljubitelji Slakove glasbe, ko se podajo v začetku meseca maja na organiziran pohod Po Slakovi poti, ter se na ta način poklonijo velikanu narodne zabavne glasbe Lojzetu Slaku.

Naštejte nekaj krajev, znamenitosti, ki so po vašem mnenju v vaši občini še vredne obiska.
Znamenitosti vrednih obiska je zares veliko, tako da bi izpostavil le par teh. Luknja pri Prečni, ta izvirna dolina reke Temenice je zavarovana kot naravni spomenik. Temenica je tipična reka ponikalnica, ki drugič ponikne v mirnopeški dolini ter po 2 km dolgem podzemnem toku zadnjič pred izlitjem v Krko privre na plano v Luknji. Obiskovalci Luknje lahko to območje raziskujejo po dveh markiranih peš poteh. Dolino bogatijo različni kraški pojavi, kraške jame in podzemsko reko pa naseljuje več redkih in ogroženih živalskih vrst. Naravne danosti dopolnjuje kulturna dediščina, med drugim tudi dva zavarovana kulturna spomenika in sicer ruševine gradu Luknja in žaga venecijanka.

Novomeško podeželje s številnimi majhnimi vasicami s cerkvicami, vinskimi goricami, zidanicami, polji, prostranimi gozdovi, potoki, bogatijo razgibano Dolenjsko pokrajino in privablja predvsem tiste obiskovalce željne spoznavanja pristnega podeželskega življenja in utripa, domače kulinarike, arhitekture in preživljanja prostega časa z aktivnostmi v naravi.

Ena od zanimivejših tematskih v naši okolici je Machova pot. Širše v Sloveniji ni poznano, da se je družina svetovno znanega znanstvenika, fizika in filozofa Ernsta Macha po katerem se imenuje Machovo število, in ga uporabljamo običajno za hitrost letal, leta 1862 preselila v vas Veliki Slatnik pri Novem mestu. Vaščani so v spomin na družino Mach uredili pot, ki je dolga 6,8 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je stala graščina družine Mach.

Drug segment ponudbe, ki ga želim tu izpostaviti so prireditve, ki se odvijajo skozi leto v naši občini. Spet, teh je ogromno in morda na tem mestu navedem le tiste večje, ki so sedaj v poletnem času aktualne; Sem glasba sem mesto – festival klasične in sorodne glasbe, Poletna muzejska noč, 13. novomeški likovni dnevi, Praznik brusniške hrustavke, cilj kolesarske dirke Po Sloveniji bo 18. junija v Novem mestu, Praznik Situl – festival starejšeželeznodobnega življenja in kulinarike, Novomeški poletni večeri, Jazzinty- mednarodne glasbene delavnice in festival, Mednarodna kolesarska dirka – okoli Grma, Mednarodna kolesarska dirka Hrvaška – Slovenija, Noč na Krki, Krka živi – Skoki v Krko.

Kulturno dogajanje v mestu pa s svojo lastno produkcijo gledaliških predstav bogati Anton Podbevšek Teater.

Kje in kako bi vaša občina še lahko izkoristila turistični potencial/imate v zvezi s tem kakšne načrte?
Vizijo na področju turizma smo opredelili v lansko leto sprejeti strategiji razvoja turizma v občini. Projekti in smernice razvoja, ki jih strategija opredeljuje, pokrivajo vsebinske sklope, ki se razlikujejo po lokaciji, obsegu investicije, tematiki, ciljnih skupinah in tipu ponudnika. Razdeljene so v štiri ključne sklope: Športno-turistična os Krka živi, Arheološko-industrijska os Iz preteklosti v prihodnost, Gorjanci – zelENOgorje, Kulinarika, cviček in zidaniški turizem. Strategija razvoja turizma prinaša nove usmeritve v občini, pri čemer gradi na obstoječih dejavnikih.

Trenutno največ aktivnosti in pozornosti usmerjamo v dva zahtevna projekta, ki bosta bistveno pripomogla k razvoju in bogatitvi turistične ponudbe in sicer izgradnja Arheološkega parka Situla ter Gorjanci – Trajnostni razvoj.
Projekt ureditve Arheološkega parka Situla (Marof ) je projekt celostne ohranitve arheološko pomembnega območja in urejanja zelene parkovne površine v neposredni bližini mestnega jedra Novega mesta. Arheološki park, bo Novemu mestu omogočil postati pomembna evropska turistična destinacija na področju trženja arheološke dediščine.

Območje Gorjancev je izredno pomemben prostor ohranjanja naravnih kakovosti, hkrati pa predstavlja potencialni prostor za ekološko naravnane dejavnosti kot so sonaravni način kmetovanja, turizem, prostočasne dejavnosti in gozdarstvo. Zato je nujno potrebno trajnostno celovito načrtovanje celotnega območja. Z realizacijo projekta bomo vzpostavili trajnostno upravljanje z območjem, oblikovali novo turistično destinacijo na kateri bomo uredili; tematske poti, vstopne točke, uredili komunalne in drugo javno infrastrukturo ter ustvarili zelena delavna mesta.

OBČINA TREBNJE:

Na katere načine vaša občina privablja turiste?
Občina Trebnje nagovarja in vabi turiste k ogledu naravnih in kulturnih znamenitosti, prireditev in ostalih družabnih dogodkov preko spletne strani občine in ponudnikov, Slovenske turistične organizacije in oglaševanja v različnih medijih. Predvsem v zadnjih dveh letih pa si upamo trditi, da smo največjo promocijo dosegli z organizacijo in podporo velikih in odmevnih prireditev Teden cvička in Trebanjski koš, ki sta občino Trebnje postavila ob bok uspešnih turističnih občin Slovenije. Pomemben servis obiskovalcem občine predstavlja tudi TIC Trebnje, ki deluje pod okriljem občine. Eni največjih promotorjev občine, tudi v turističnem smislu, pa so naši uspešni Trebanjci, ki dosegajo vrhunske športne, kulturne in umetnostne dosežke ter ime občine ponašajo v svet.

Naštejte kraje, znamenitosti, ki beležijo največji obisk oziroma so najbolj priljubljene med turisti.
Največji in najodmevnejši obisk sta v zadnjih dveh letih dosegli prireditvi Teden cvička in Iz trebanjskega koša. Ocenjujem, da se je prireditev udeležilo več tisoč obiskovalcev. Potem je potrebno izpostaviti še tradicionalno množično obiskanost Razhodnje ob zaključku Levstikove poti, pa prireditev Slovo poletju …
Med zelo priljubljenimi točkami za obiskovalce je Galerija likovnih samorastnikov, ki je edina zbirka naive – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena najpomembnejših na svetu. Letos bo galerija gostila že 50. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Skozi celo leto so vrstijo razni dogodki, s katerimi obeležujemo pomembno obletnico.
Za romarje in turiste je zanimivo tudi romarsko središče na Zaplazu, od leta 2008 osrednje romarsko središče škofije Novo mesto, kjer je prvotna Marijina kapelica stala že okoli leta 1800, čudežna ozdravljenja pa naj bi bila razlog, da jo je začelo obiskovati vse večje število romarjev. Sedaj na vrhu Zaplaškega hriba stoji večja cerkev Matere božje z v nebo segajočima secesijskima zvonikoma. Obiskovalec lahko občuduje lepo notranjost s kipom Marije na glavnem oltarju ter mozaikom patra Ivana Rupnika na stranskem oltarju. Zunaj cerkve stoji spravno znamenje s križem, na katerem je zapisanih 31 simbolnih krajev trpljenja. Nedaleč od cerkve je tudi Marijin studenec, ki mu pripisujejo zdravilno moč. V neposredni bližini je tudi lepo urejena gozdna učna pot, poimenovana Zaplaške stezice.

Naštejete nekaj krajev, znamenitosti, ki so po vašem mnenju v vaši občini še vredne obiska.
Močno priporočam ogled Jurjeve domačije v naselju Občine. Domačija je je bila leta 2000 razglašena za spomenik lokalnega pomena. Na Jurjevi domačiji lahko turist spozna življenje kmečkega prebivalstva v času pred, med in takoj po 2. svetovni vojni. Na ogled je pritlična, delno zidana in delno lesena, stanovanjska hiša s črno kuhinjo, večjo sobo – hišo, kamro in manjšo sobo – štibelcem, najstarejši del iz leta 1508 pa je klet. V sklopu domačije je ohranjen tudi skedenj, lojtrski voz in lesen svinjak.

V neposredni bližini, Mali vasi pri Dobrniču stoji rojstna hiša Friderika Ireneja Barage, misijonarja in jezikoslovca, ki je živel v 19. stoletju. Bil je misijonar med severnoameriškimi Indijanci in je nazadnje služil kot škof v Marquettu v Združenih državah Amerike. Njegova rojstna hiša spada med zavarovano stavbno dediščino, ima obliko in velikost dvorca. Na Friderika Ireneja Barago spominja kamnita plošča, v notranjosti pa sta spominski sobi namenjeni predstavitvi življenja slavnega misijonarja in njegovih predmetov ter pohištva iz tistega časa.

Priporočam pa tudi ogled naravnih znamenitosti. Najbolj opazna je dolina reke Temenice, ponikalnice, ki je ustvarila največjo slepo dolino v Sloveniji. Reka na svoji poti do izliva v Krko ponikne dvakrat, prvič pri Dolenjih Ponikvah.
Zelo pomemben del naravne dediščine v občini so tudi kraške jame. Najbolj znani sta Velika in Mala jama ob rekreacijsko pohodni poti na Vrhtrebnje, v okolici Dobrniča pa jama Mišnica, Koprivnica, Velika in Mala Vratnica. Nekatere med njimi si je možno tudi ogledati. Priporočam športno opremo in spremstvo jamarjev.

Vabim vas tudi k obeležju 15. poldnevnika, ki povezuje oba zemljina tečaja in vse kraje, kjer sonce istočasno vzhaja, doseže poldan in zahaja. Obeležje 15. poldnevnika z radijsko vodeno uro je tudi na lokalni cesti Trebnje – Štefan.

Vredna obiska je še ena naravna znamenitost občine Trebnje. Ribnik Blato. Nastal je po sanaciji glinokopa propadle industrije keramičnih ploščic z Račjega sela. Ribnik z okolico je zelo lepo urejen, za kar skrbijo člani Ribiške družine Novo mesto. Ribiči in ostali obiskovalci lahko uživajo v lepi naravi, ribičem pa se na trnek lahko ujamejo krapi, linji, ploščiči in smuči. V bližini ribnika je okrepčevalnica, ki sprejema skupine in rezervacije za razne dogodke in srečanja.
Posebej pa bi priporočal tudi obisk prireditev v občini. Izpostavil bi prireditev Iz trebanjskega koša, kjer vsako leto podelim Trebanjske koše tistim, ki s svojimi dosežki doprinesejo k prepoznavnosti trebanjske občine. Na prireditvi se tradicionalno predstavijo društva, ki so v Trebnjem zelo številna in bogato popestrijo dogajanje v mestu, vedno pa je del prireditve tudi dobra glasba in druženje. Ima že 29-letno tradicijo, lani je dobila novo preobleko, tridnevno dogajanje je bilo tematsko obarvano, v letošnjem letu bomo dodali še nekaj novosti. Obiščite nas od 16. do 18. junija 2017 in se pustite presenetiti.

Kje in kako bi vaše občina še lahko izkoristila turistični potencial/imate v zvezi s tem še kakšne načrte?
Turistična ponudba v občini Trebnje se močno navezuje na naravne in kulturne danosti Temeniške doline, pa tudi na ugodno geografsko lego ter razvito gospodarstvo. Območje občine Trebnje ima dobro razvito cestno, komunalno in komunikacijsko infrastrukturo, zato ima dobre možnosti za razvoj različnih vrst turizma. Občina Trebnje s sofinanciranjem tako turističnih in ostalih društev omogoča, da tudi sami občani zaznajo turistični potencial v njihovi lokaciji ter izvajajo aktivnosti, ki omogočijo ogled le-teh tudi naključnim obiskovalcem in turistom. Občina, s pomočjo društev, podjetij ter posameznikov, pripravlja tudi projekte za razvoj podeželja. Na območju občin Trebnje, Ivančna Gorica, Žužemberka in Dolenjskih Toplic je bila ustanovljena Lokalna akcijska skupina Suhe krajine, Temenice in Krke (LAS STIK), ki je namenjena povezovanju, tesnejšemu sodelovanju med občinami ter spodbujanju celovitega in uravnoteženega razvoja podeželja, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija. Z namenom uspešnega pridobivanja zunanjih virov financiranja ne samo turističnih projektov, je bil pred dobrim letom ustanovljen tudi Medobčinski razvojni center občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje.

OBČINA SEVNICA:

Sevnica se vsakodnevno pojavlja v domačih in svetovnih medijih, kar je kraju in občini v velik ponos in spodbudo. Sevnica je v zadnjem letu pridobila globalno prepoznavnost. V Sevnici je tako danes poleg obiska gostov, ki redno obiskujejo naše kraje, v zadnjih mesecih beležiti več individualnih gostov in tudi organiziranih skupin.

Opažamo oblike/načine turističnih obiskov, ki prej morda niso bili tako pogosti; kot so obiski z avtodomi, obiskov popotnikov z nahrbtniki … Tuji obiskovalci prihajajo predvsem iz Amerike, Italije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Francije, Anglije.

Obiskovalci se odločajo za pokušino različnih lokalnih dobrot, za ogled gradu in mesta Sevnica. Najlepši razgled na mesto je prav z mogočnega gradu nad starim mestnim jedrom, ki je kulturno in družabno srce občine. Lepo urejena so tudi druga krajevna središča po občini.

Lisca je naravni in turistični biser Sevnice in Posavja ter na 948 metrih višine izjemna lokacija za oddih in sprostitev.

Za arheološke navdušence je posebno zanimiv sprehod do skrivnostnega arheološkega najdišča Ajdovski gradec.

Kot del Nature 2000 je sevniška občina raj za ljubitelje naravoslovja. Predvsem sta znani dve avtohtoni rastišči cvetja: rumeni sleč (Rhododendron luteum) kot evropska botanična redkost raste in v maju cveti nad Boštanjem, travnike na Lovrencu pa maja v svojo kraljevsko modrino odene encijan (clusijev svišč).

Mikavna je nastanitvena ponudba, tudi na turističnih kmetijah in v zidanicah. Restavracije in kmečki turizem ponujajo vrhunska kulinarična doživetja za vsak okus, številni gostinski lokali in drugi ponudniki pijač pa ob dobri kavici še sprostitev in počitek.

Tržna gostinsko-turistična ponudba na območju občine se vseskozi prilagaja novim izzivom, tudi povečanemu obisku tujih gostov.

Utrip življenja vse leto krepijo tradicionalne prireditve: vsakoletne salamijade in Festival modre frankinje, študentski Vejžde žur, Kitarijada in druge, trenutno pa je v teku Festival Sevniško grajsko poletje 2017, ki združuje številne dogodke – lepo vabljeni k obisku.

Kaj pravite, je v teh občinah kaj za videti ali ne? Očitno je, na nas pa je, da te kotičke, za katere morda sploh nismo vedeli, tudi raziščemo. In spodbujamo lokalni turizem, saj s tem spodbujamo tudi domače ponudnike, gostince, kmete in preostale vpletene.

Odgovore preostalih občin, od koder so nam pisali, boste lahko prebrali v naslednjih dneh.

Pripravila: M. S.