• 14.85C Novo mesto
  • 00:30
  • Čet, 04.06.2020

Umrl član četverice JBTZ!

Umrl je nekdanji novinar Mladine in založnik David Tasič, član četverice JBTZ, ki jo je vojaško sodišče leta 1988 obsodilo na zapor. Novico o njegovi smrti so za časnik Delo potrdili v njegovi družini.

Kaj se je dogajalo v procesu?

31. maja 1988 so uslužbenci Službe državne varnosti priprli Janez Janšo, vojaški varnostni organi pa pripadnika JLA Ivana Borštnerja. Obtožili so ju izdaje vojaške skrivnosti oziroma objave dokumenta Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije, ki je govoril o aretacijah problematičnih članov Zveze socialistične mladine Slovenije. Štiri dni pozneje, 4. junija 1988, so zaradi izdaje tajnih vojaških dokumentov priprli še Tasiča, vojaški tožilec pa je obtožil tudi tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla.

Konec julija tistega leta je senat vojaškega sodišča Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janšo in Zavrla na poldrugo leto zapora, Tasiča pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiču pa kazen zvišalo na deset mesecev zapora. Četverico so pogojno izpustili v začetku avgusta 1989.

Ljubitelj zgodovine

Leta 1989 je Tasič zapustil uredništvo Mladine in se poslovil od novinarstva. Ustanovil je eno prvih neodvisnih zasebnih založb v Sloveniji, Založbo Karantanija. Od leta 1999 se je Tasič ukvarjal s preučevanjem odlikovanj in njihove zgodovine.

NaDlani.si; Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije