• C Novo mesto
  • 11:13
  • Ned, 14.04.2024

Umrl legendarni slovenski novinar Silvo, napisal je več kot 50 knjig

Na tem mestu izrekamo iskreno sožalje družini in sodelavcem.

KRŠKO – „Po daljši bolezni se je v 70. letu starosti od nas za vedno poslovil pobudnik, ustanovitelj in dolgoletni odgovorni urednik Posavskega obzornika in nekdanje TV Krško ter direktor Zavoda Neviodunum Silvester (Silvo) Mavsar (1954–2024),“ so zapisali na spletni strani Posavskega obzornika.

Poleg tega je uredil več kot 50 knjig s področja literature, poljudne znanosti in lokalne zgodovine ter številne publikacije, glasila in biltene, bil je pobudnik in urednik Posavskega biografskega leksikona, kot pesnik in pisatelj se je podpisal pod več samostojnih knjižnih izdaj ter songe za glasbeno dramo Vražje dekle. Njegovo delo in ustvarjanje je močno zaznamovalo minula desetletja v Posavju. Sodelavke in sodelavci Posavskega obzornika ga bomo s hvaležnostjo in spoštovanjem ohranili v trajnem spominu, so še zapisali.

Kdo je bil Silvester Mavsar?

(roj. 1954), pesnik, novinar in publicist, je odgovorni urednik časopisa Posavski obzornik od njegove ustanovitve v Krškem leta 1997. Bil je tudi ustanovitelj in urednik Televizije Krško (2001-2008). Doslej je objavljal članke, reportaže, kolumne in druge novinarske zvrsti; je avtor songov za glasbeno dramo Vražje dekle (2004, po motivih Ilke Vašte, skladatelj Milko Lazar). Uredil je preko 50 knjig s področja literature, poljudne znanosti in lokalne zgodovine ter številne publikacije, glasila in biltene, med drugim antologiji literarnih del avtorjev iz Posavja (Fanfare 1, 2003 in Fanfare 2, 2011). Je pobudnik in urednik Posavskega biografskega leksikona v nastajanju in njegove spletne izdaje http://www.posavci.si.

Med njegovimi avtorskimi deli so najpomembnejša: pesniška zbirka Samobeg (1982), Ključ za nuklearko (1992, prva knjiga o jedrski elektrarni Krško), Speedway v Krškem (2002, prva slovenska knjiga o speedwayu) in soavtorstvo knjig Krško – stoletje na razglednicah (2003, s Polono Brenčič in Ljudmilo Šribar, ponatis 2010), Brežice – stoletje na razglednicah (2010, s Polono Brenčič). Za dosedanje delo in ustvarjanje je prejel več priznanj, med drugim znak občine Krško za delo na področju kulture in novinarstva (2000).

Na tem mestu izrekamo iskreno sožalje družini in sodelavcem.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

qlandiakrsko