Upokojenci prejeli povišane pokojnine

31. jan. 2024, ob 09.42
Posodobljeno pred 1 mesecem
16
90 SEK

Slovenija pričenja leto s pozitivno novico za svoje upokojence. Januarske pokojnine, ki so že nakazane na račune, so se povečale za 8,2 odstotka. Ta delna redna uskladitev se odraža tudi v višjih invalidskih nadomestilih. Skupna mesečna finančna obremenitev za ta namen znaša 46,8 milijona evrov, kar na letni ravni predstavlja 562 milijonov evrov dodatnih izdatkov, je pojasnil Marijan Papež, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Z uskladitvijo so se povišale tudi najnižje pokojnine. Zagotovljena pokojnina za upokojence s polno delovno dobo sedaj znaša 744 evrov, medtem ko je najnižja pokojnina določena na 335 evrov in najnižja invalidska pokojnina na 466 evrov. To pomeni, da bo upokojenec, ki je prej prejemal pokojnino 800 evrov, na računu odslej našel 865 evrov.

Poleg povišanja pokojnin je prišlo do sprememb, ki posebej ugodno vplivajo na ovdovele upokojence in delovne invalide. Spremembe zakonodaje, sprejete decembra, omogočajo, da ovdoveli upokojenci prejmejo višje pokojnine. To vključuje seštevek lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine in osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar ne več kot znaša zagotovljena pokojnina.

Delovni invalidi, ki delajo krajši delovni čas, imajo prav tako razlog za zadovoljstvo. Od januarja se njihova pokojninska osnova izračunava na podlagi plače, ki bi jo prejemali, če bi delali polni delovni čas, kar vodi do višje pokojnine.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Zadnji podatki ZPIZ-a kažejo, da je v Sloveniji skupno nekaj več kot 638.800 upokojencev, od tega skoraj 484.400 starostnih upokojencev. Februarja bo sledila še redna uskladitev pokojnin, ki bo temeljila na statističnih podatkih o rasti plač in cen življenjskih potrebščin. Trenutne napovedi kažejo, da bi lahko bila ta uskladitev okoli 8 odstotkov.

To pomeni začetek leta z večjo finančno varnostjo za slovenske upokojence, ki lahko pričakujejo, da bo njihova finančna blaginja vsaj delno sledila trenutnim ekonomskim trendom v državi.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Unsplash

16
90 SEK