Ursula von der Leyen in Evropska komisija odstopata od uredbe o pesticidih

06. feb. 2024, ob 13.18
14
90 SEK

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je umaknila sporno zakonodajo, ki je bila usmerjena v zmanjšanje uporabe pesticidov po celotni Evropski uniji, poroča portal Euronews. To potezo je označila kot prvi poraz Zelenega dogovora. Predlog zakona, imenovan Uredba o trajnostni rabi pesticidov (SUR), je bil predstavljen junija 2022 z ambicioznim ciljem, da do leta 2030 za polovico zmanjša uporabo pesticidov. Poleg tega je predvideval popolno prepoved teh izdelkov na občutljivih območjih, kot so zelene površine v mestih in območja Natura 2000, ter spodbujal uporabo alternativ z nizkim tveganjem.

SUR se je od samega začetka soočal z delitvami in močnim lobiranjem kmetijskega sektorja. Lani ga je Evropski parlament zavrnil z 299 glasovi za, 207 proti in 121 vzdržanimi, trenutno pa je obtičal v političnih pogajanjih med državami članicami, kar kaže na zelo majhno zanimanje za njegovo uresničitev. Von der Leyenova je ob umiku zakonodaje poudarila, da kmetje “zaslužijo biti slišani”, saj se soočajo s posledicami podnebnih sprememb, ruske invazije na Ukrajino in krize stroškov življenja. Kljub temu je vztrajala, da mora sektor, ki predstavlja več kot 10 % izpustov toplogrednih plinov bloka, preiti na “bolj trajnosten model proizvodnje”.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Odločitev o umiku zakonodaje mora biti še potrjena s strani Kolegija komisarjev, postopek, za katerega se pričakuje, da bo zaključen v prihodnjih tednih. Kljub temu je von der Leyenova poudarila, da bo vprašanje regulacije pesticidov, katerih ogljični odtis izhaja iz njihove proizvodnje, prevoza in uporabe, ostalo na dnevnem redu in bi lahko bil predmet “novega, bolj dozorelega predloga”. Zaradi tesnega urnika, ki ga nalagajo prihajajoče volitve v Evropski parlament, bo nov osnutek naloga naslednje Komisije.

Pripravil: NaDlani.si, foto: X @JorgeLiboreiro/Canva

14
90 SEK