Ustavno sodišče zavrglo pobudo Petrola, državi lahko pošljete odškodninski zahtevek

17. apr. 2024, ob 13.55
Posodobljeno pred 7 dnevi
6
60 SEK

Petrol je vložil pobudo za oceno ustavnosti člena uredbe, ki omejuje marže na naftne derivate, vendar je ustavno sodišče zdaj pobudo zavrglo. Sodišče trdi, da mora trgovec najprej izčrpati redna pravna sredstva, preden se lahko obrne nanje.

V začetku decembra je vlada sprejela uredbo, ki omejuje marže na naftne derivate v boju z inflacijo. Petrol je na to odgovoril s pobudo za oceno ustavnosti in predlogom za začasno zadržanje izvrševanja uredbe. Vendar je sodišče zavrnilo Petrolovo pobudo, češ da mora uporabiti redna pravna sredstva, kot je sprožitev odškodninskega postopka proti državi.

Petrol je trdil, da je vlada s tem, ko omejuje marže, kršila več členov ustave, vključno s pravico do zasebne lastnine in svobodne gospodarske pobude. Vendar je sodišče menilo, da Petrol lahko sproži odškodninski postopek, v katerem lahko zahteva primerno nadomestilo zaradi regulacije cen naftnih derivatov.

Sodišče poudarja, da Petrol ni izpostavljen nesprejemljivemu pravnemu tveganju in da ni izkazal, da bi mu zaradi omejitve marže grozila insolventnost. Petrol je sicer v preteklosti že pošiljal odškodninske zahtevke državi zaradi omejevanja cen naftnih derivatov, vendar so bili ti zahtevki zavrnjeni. Kljub temu lahko Petrol še vedno sproži odškodninski postopek proti državi glede na sedanjo odločitev ustavnega sodišča.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

6
60 SEK