Ustavno sodišče zavrnilo začasno zadržanje referenduma o konoplji

10. maj. 2024, ob 09.54
Posodobljeno pred 25 dnevi
14
60 SEK

Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje, ki so ga vložili poslanci SDS in NSi. Odločitev je pomembna v luči prihajajočih posvetovalnih referendumov in evropskih volitev, ki bodo potekale 9. junija.

konoplja 2

V zahtevi za ustavno presojo so poslanci izpostavili, da je v postopku prišlo do procesnih nepravilnosti, saj sta iz enega vprašanja nastali dve vsebinsko različni vprašanji, ki bi po njihovem mnenju morali biti predmet ločenih referendumov. Prav tako so izrazili nasprotovanje izvedbi več referendumov na dan evropskih volitev, saj menijo, da bi to lahko vplivalo na izid glasovanja.

Sodišče je poleg zavrnitve začasnega zadržanja odločilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, kar pomeni, da bo odločitev o ustavnosti odloka sprejeta pred predvidenim datumom izvedbe referenduma. To odločitev so sprejeli brez odločanja o predlogu za začasno zadržanje odloka o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki prav tako čaka na obravnavo.

Sklep o zavrnitvi začasnega zadržanja odpira pot za nadaljevanje priprav na izvedbo referenduma, ki bo Slovencem omogočil izraziti svoje mnenje o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o omejeni osebni rabi konoplje. Ta odločitev ustavnega sodišča igra ključno vlogo v širšem kontekstu pravne in politične razprave o rabi konoplje v Sloveniji.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

14
60 SEK