• C Novo mesto
  • 12:50
  • Sob, 27.11.2021

V bolnišnici popolnoma prepovedali obiske

Zgodilo se je to, česar si nihče ni želel. V novomeški bolnišnici razsaja gripa, zato so bili pristojni prisiljeni sprejeti drastični ukrep.

NOVO MESTO – Kot so nam sporočili, obiski svojcev pri pacientih do nadaljnjega niso mogoči. Zakaj? Zaradi velikega števila respiratornih okužb in vse večjega števila obolelih za sezonsko gripo. Vse svojce in tiste, ki bi želeli v bolnišnici koga obiskati, zato prosijo, naj se tega striktno držijo in tako pomagajo pri obvladovanju širjenja teh okužb.

Bodite pazljivi

Očitno gripa ne izbira, zato bodite previdni tudi, če niste namenjeni v bolnišnico. Gripa je namreč akutna virusna bolezen dihal, ki se lahko zelo hitro širi. Največji porast gripe beležijo v zimskih mesecih, ogroža pa vse prebivalstvo. Še posebej so gripi izpostavljene šibkejše skupine, kot so starejši ljudje, kronični bolniki in majhni otroci.

Virus influence, ki je povzročitelj gripe, se prenaša s kužnimi kapljicami in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal tistega, ki je zbolel zanjo. Izločki nastanejo ob kihanju, kašljanju in tudi glasnemu govorjenju, poleg tega pa prepotujejo veliko razdaljo – do enega metra. Prenos virusa je tako lahko hiter, sploh če ste z obolelim človekom v istem prostoru. Virus na površinah lahko preživi po več ur, tako da se v človeško telo zlahka prenese tudi z rokami – če se dotikamo onesnaženih površin in virus potem prenesemo do nosu oziroma ust, kjer vstopi v telo.

Če se proti gripi niste cepili, morate biti torej v teh dneh še posebej previdni. Izogibajte se množicam in zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi, pazite na higieno rok, prostore redno zračite in ne izpostavljajte se situacijam, v katerih bi se lahko okužili.

Vir: Bolnišnica Novo mesto, M. S.