V Brežicah migrantski in azilni center? To je odgovor domačinov

06. mar. 2024, ob 16.35
Posodobljeno pred 2 mesecema
18
160 SEK

Lokalna skupnost o nameri Vlade pred sprejetjem sklepa o umestitvi začasnega azilnega centra ni bila obveščena, kar vladi zamerijo in očitajo, da dela po svoje.

BREŽICE – Na 4. izredni seji Občinskega sveta Občine Brežice so svetnice in svetniki soglasno sprejeli pet sklepov, ki nasprotujejo sklepu Vlade o postavitvi začasnega azilnega centra za migrante na področju mejnega prehoda Obrežje oziroma na območju občine Brežice, so javili z Občine Brežice.

Odločen ne

Lokalna skupnost o nameri Vlade pred sprejetjem sklepa o umestitvi začasnega azilnega centra ni bila obveščena, kar vladi zamerijo in očitajo, da dela po svoje.

Na seji, ki je bila številčno obiskala s strani prebivalcev KS Jesenice na Dolenjskem in KS Velika Dolina, so bili prisotni tudi direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto Bojan Tomc in Marjan Štubljar iz Sektorja mejne policije, ki je zadolžen za registracijski center.

Seje se je skupaj s sodelavci udeležila tudi direktorica Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj. Predsednik Sveta KS Velika Dolina Fredi Žibert in podpredsednik Sveta KS Jesenice na Dolenjskem Slavko Bizjak sta prisotnim predstavila stališča in sklepe včerajšnje izredne skupne seje Sveta KS Jesenice na Dolenjskem in Velika Dolina, kjer ostro nasprotujejo sklepu Vlade. Med temi so kot zadnjega, v primeru, da vlada ne bo pustila nobene možnosti demokratičnega dialoga in sodelovanja zapisali tudi namero, da bodo v skladu s predpisano zakonodajo, izrazili svojo državljansko nepokorščino z zapiranjem mednarodnih mejnih prehodov in protestnim shodom.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

„Ob tem si ne predstavljamo kako bi v praksi iz varnostnega vidika izgledalo, da so v registracijskem centru migranti v zaprtem območju, zraven pa bi bil azilni center, torej drug prostor na istem območju, kjer bi se ti isti ljudje lahko nato prosto gibali. Smatramo da je to nesprejemljivo. Prav tako je nesprejemljiva lokacija, saj skozi območje mednarodnega mejnega prehoda Obrežje dnevno prehaja na tisoče ljudi in transporta. Smatramo, da je odločitev Vlade nepremišljena in da gre za iskanje najlažjih rešitev v luči saj, če imajo že registracijski center, naj imajo še azilnega. Upam, da bo Vlada o tem razmislila in od sprejetega sklepa odstopila. V kolikor do tega ne bo prišlo, občani napovedujejo državljansko nepokorščino,“ je povedal brežiški župan Ivan Molan.

Po daljši razpravi in konstruktivni debati so svetnice in svetniki soglasno sprejeli predlagane sklepe (28 glasov ZA, 1 glas je bil VZDRŽAN):
1. Občinski svet Občine Brežice nasprotuje sklepu Vlade o postavitvi začasnega azilnega centra za migrante na področju mejnega prehoda Obrežja oziroma na območju občine Brežice, ki ni strokovno argumentiran in usklajen z lokalno skupnostjo.
2. Občinski svet Občine Brežice ostro nasprotuje izvajanju vseh aktivnosti, vezanih na migracije brez sodelovanja z občino Brežice in lokalno skupnostjo.
3. Občinski svet ocenjuje, da območje občine Brežice ni ustrezno za lokacijo azilnega centra.
4. Občinski svet veže izdajo vseh soglasij, vezanih na umestitev novih objektov bodisi za potrebe azilnega centra ali registracijskega centra na obvezno razpravo in soglasje Občinskega sveta.
5. Občinski svet zahteva od Vlade RS, da posreduje vse informacij in projekcije iz katerih bo argumentirano zakaj potrebujemo na območju občine registracijski center zastavljene kapacitete in dodatne izpostave azilnega centra ter kako bo to vplivalo na varnost in življenje občank in občanov.

Pripravil: Nadlani.si, Občina Brežice
Foto: Občina Brežice

18
160 SEK