V Italiji zaradi virusa, ki ga prenašajo komarji, dvignili stopnjo pripravljenosti

15. feb. 2024, ob 11.31
Posodobljeno pred 2 mesecema
12
60 SEK

Italijansko ministrstvo za zdravje je v torek dvignilo stopnjo pripravljenosti zaradi porasta števila okužb z virusom denga, ki ga prenašajo komarji.

Virus denga potencialna grožnja javnemu zdravju

Glede na podatke avstrijske tiskovne agencije APA je ministrstvo za zdravje izdalo navodilo za povečano stopnjo pripravljenosti zaradi sporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da so okužbe z virusom denga globalno narasle in lahko predstavljajo potencialno grožnjo javnemu zdravju.

Dengo prenašajo komarji.

Kaj je virus denga?

Denga je tropska bolezen, imenovana tudi kostolomna mrzlica, ki jo prenašajo komarji. Glavni simptomi so glavobol, vročina, mišične in sklepne bolečine, včasih tudi bruhanje, driska in izpuščaj, ki je podoben ošpicam. Kar 80 % obolelih je lahko asimptomatskih ali zgolj z blagimi simptomi, v redkih primerih (5 %) pa lahko pride tudi do smrtnega izida. Inkubacijska doba je najpogosteje med štirimi in sedmimi dnevi, lahko pa traja tudi do štirinajst dni. Cepivo za zdravljenje denge žal ne obstaja, zato je ključno izogibanje pikom komarjev. Območja, kjer se virus najpogosteje prenaša, so Afrika, centralna in južna Amerika, zahodni Pacifik, jugovzhodna Azija in vzhod Sredozemlja.

Glede na podatke NIJZ so v zadnjih letih zabeležili tudi posamezne avtohtone primere denge v Franciji, na Hrvaškem in na Madeiri na Portugalskem. V Sloveniji se denga ne pojavlja.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

12
60 SEK