• C Novo mesto
  • 04:27
  • Sob, 13.08.2022

V Ivančni Gorici zaključek del v KS Metnaj in otvoritev ceste na Poljanah

V četrtek 3. oktobra je potekal zaključek letošnjih del v Krajevni skupnosti Metnaj, še posebej slovesno pa je bilo za prebivalce Poljan, saj so slavnostno odprli 300 metrov asfaltirane ceste Poljane – Obolno (Vrtače).

Uvodno besedo na otvoritvi, ki je potekala na Poljanah pri Stični je imel podpredsednik Krajevne skupnosti Metnaj Anton Grčman. Krajanom Poljan, predstavnikom izvajalskih del (zemeljska dela in utrditev ceste je opravilo podjetje Milan Pušljar, s.p., asfalterska dela Mapri d.d. in obsipanje bankin TGM Meglen s.p.) in drugim gostom je predstavil letošnje aktivnosti v krajevni skupnosti in seveda tudi novo pridobitev na Poljanah. S prostovoljnim delom in prispevki domala vseh krajanov Poljan, jim je uspelo da so seveda tudi ob finančni pomoči Občine prišli do tako pričakovanega asfalta in kamnite zložbe. Z večjim prispevkom se je izkazala zlasti družina Kralj.

Poleg nove ceste Poljane-Obolno je bila letos izvedena še obnova ceste od Metnaja do Goričice, na Debečem in v Kačnah ter na Planini.

Podpredsednik Grčman je ob tej priložnosti predstavil tudi ostala prizadevanja in dela Krajevne skupnosti Metnaj v zadnjih nekaj letih. Vsako leto je zlasti veliko narejenega na cestni infrastrukturi, seveda tudi tu brez sredstev iz občinskega proračuna ne bi šlo. Tako je prav v zadnjih letih marsikatera makadamska cesta dobila asfaltno prevleko, vsako leto se dotrajani cestni odseki postopoma na novo preplastijo ali se izvedejo cestne plombe. Žal je za celotno krajevno skupnost značilen razgiban in hribovit teren z razpršeno poselitvijo, tako da nedokončanih ali neobnovljenih cest praktično nikoli ne zmanjka. Izmed večjih dosežkov velja omeniti še javno razsvetljavo na Poljanah leta 2007, leta 2009 je bila postavljena avtobusna postaja v Metnaju za vsa hribovska naselja, prav tako so v istem letu po ozemlju krajevne skupnosti postavili devet kozolčkov- kažipotov. Od leta 2009 v mesecu decembru obdarujejo najmlajše, starejše pa že od prejšnjih let. Leta 2011 je bila v sodelovanju z Občino postavljena turistično – informativna točka v Metnaju, krajevna skupnost pa je izdala tudi turistično zgibanko z zemljevidom.

Ob otvoritvi na Poljanah je zbrane krajane nagovoril tudi župan Dušan Strnad, ki je poudaril pomen krajev v KS Metnaj, saj predstavljajo z vidika turizma enega najlepših delov naše občine. Zato bodo v občinskem proračunu tudi v prihodnje zagotovljena sredstav za investicije, še posebej pa je pohvalil prizadevne krajane, ki so tudi s prostovoljnim delom dali svoj prispevek k novi pridobitvi. Slovesni prerez traku so nato opravili župan Dušan Strnad, podpredsednik KS Anton Grčman ter nekdanja predsednika KS Metnaj Bojan, Zajc in Tine Kastelic.

Seveda načrtov za prihodnost tudi ne zmanjka, tako KS Metnaj načrtuje v prihodnjih letih s pomočjo Občine prenoviti eno najbolj dotrajanih cest, Goričica – Obolno in ceste v okolici Debeč. Tudi ideja o igrišču in prostoru za družabne prireditve pri gasilskem domu v Metnaju je že dolgo znana, načrtujejo tudi postavitev kozolčka s smerokazi na vstopu v krajevno skupnost, morda bi ob gradnji kanalizacijskega omrežja dobili tudi razširjeno cesto do križišča v Mekinjah.

sejmi