• -1.32C Novo mesto
  • 03:03
  • Pon, 20.01.2020

V Metliki proti migrantom, poslanka Violeta Tomič opozarja

V Belo krajino prihaja tudi predstavnik vlade RS Boštjan Šefic.

METLIKA, ČRNOMELJ – „Dovolj nam je, da se nič ne naredi! Dovolj nam je, da nam informacije prikrivajo! Dovolj nam je, da smo Belokranjci vedno drugorazredni Čas je, da Belokranjci zopet pokažemo, da se ne bomo več pustili!!! V sredo prihaja v Belo krajino tudi državni sekretar g. Šefic in ga bomo povabili tudi na protest! DELITE in PRIDITE vsi, ki vam ni vseeno!“ je zapisala Civilna Iniciativa Metlike in Bela krajine, ki vabi na sredin protest v Metliko. Iniciativa že nekaj časa opozarja na problematiko migrantov v Beli krajini, predvsem pa so v Metliki odločno proti postavitvi registracijsko-migrantskega centra tudi na območju Bele krajine.

Proti ksenofobiji

Na to temo se je oglasil tudi belokranjski rojak Božidar Flajšman.
„Kot Belokranjec in Metličan sem obveščen, da Civilna iniciativa za Belo krajino, pod vodstvom članov politične stranke SDS, pripravlja protestno zborovanje v moji Metliki proti Migrantskemu centru v Beli krajini. Mnogi vedo: zelo sem navezan na rojstno mesto in celotno Belo krajino, kamor se redno vračam. Delam in večino časa preživim v Ljubljani, kjer živim na Slomškovi ulici, le 200 m stran od Azilnega doma na Kotnikovi ulici. Stanovalci soseske, ki ni majhna (tu sta dve osnovni šoli, gimnazija, vrtec, dom starejših občanov, zdravstveni dom in cerkev), brez sovraštva in strahu sobivamo v neposredni bližini beguncev. Incidentov ni. Upam in želim, da bodo Metličani večinsko zavrgli takšno hujskanje in ksenofobijo, ki prozorno služi politični stranki SDS in njenim apetitom po oblasti in preusmerjanju pozornosti od svojih nečednih poslov. Belokranjci imamo preveč hudo izkušnjo z begunstvom, saj se je zaradi revščine in težkih razmer v začetku 20. stoletja izselilo veliko naših ljudi. Zavračanje slehernega prebežnika in nasprotovanje migrantskemu centru priča le o popolni neobčutljivosti za velike stiske ljudi in slabem zgodovinskem spominu,“ je zapisal na svojem Facebooku.

Ustrahovanje in anarhija

„Bravo, Božo! Res je ta psihoza postala neobvladljiva. V Ljubljani smo preprečili tak shod voden s strani SDS v imenu humanosti. Danes živimo zraven migranskega centra, kjer je tudi šola, vrtec, dom starejših. …in nikoli nismo imeli problemov. Ampak, skrajni desnici je v interesu ustrahovanje in anarhija. Raje vidijo, da posamezni migrant tava po ulicah, kot, da je njegova obravnava regulirana. Saj tako lahko pozivajo prebivalce k oboroževanju in “samozaščiti “. Vedo, da bo takrat, ko bo orožje v rokah, to zlahka preusmeriti v sodržavljane, ki jim niso povšeči. Zato je Božotov poziv še kako na mestu. Ne nasedajte ksenofobiji!“ je Flajšmanu pritrdila poslanka in po rodu Belokranjka Violeta Tomič.

Vzemi in vzdržuj

„Hahahaha, ma daj, kdo tebi še naseda? Imaš visoko plačo, ki ti jo financirajo davkoplačevalci. Vzemi nekaj migrantov na dom pa jih vzdržuj. Lahko je biti dobrodelen s tujim denarjem,“ pa so bile besede, ki jih je bila deležna poslanka Tomičeva.

D.P.