V ponedeljek prihaja meteorološka ‘bomba’, kaj takega se v tem letnem času skorajda še ni zgodilo!

07. apr. 2024, ob 16.52
Posodobljeno pred 25 dnevi
47
60 SEK

Prava meteorološka »bomba«, čisto na začetku aprila! Sinoptična situacija na prognostičnih kartah nakazuje prihod anticiklona iz območja Afrike, s katerim bodo temperature v naše kraje segle do »neba« in dosegle neverjetne vrednosti za to obdobje v letu.

Kako bo v Sloveniji?

V ponedeljek bo pretežno jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 24 do 29, ob morju okoli 21 stopinj Celzija.  V torek bo sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo jugozahodnik. Še bo zelo toplo. V sredo bo na Primorskem sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno, nastalo bo nekaj ploh. Ponekod bo zapihal severovzhodni veter.

Kaj pa Hrvaška?

V celinskem delu Hrvaške bi se v ponedeljek in torek temperatura zraka v meteorološkem zavetju lahko ‘povzpela’ tudi čez 30 C, kot napovedujejo nekateri visokoločljivi prognostični modeli, piše Slobodna Dalmacija.

V Dalmaciji bo ‘temperaturno eksplozijo’ zaustavil termoregulator – morje, katerega temperature so trenutno med 14 in 16 C, zato, čeprav bo zelo toplo, temperature ob obali ne bodo dosegle vrednosti tiste na celini. Ko gre za Dalmacijo, so lahko najvišje vrednosti temperature zraka na 2 metrih od tal izmerjene v zaledju Zadra.

Vročina po celi Evropi

»Afriški anticiklon« bo dvignil živo srebro v termometru v večjem delu Evrope, ekstremna odstopanja temperature zraka od večletnega povprečja bodo prizadela Francijo, Nemčijo, baltske države …

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

N. D.; Foto: Meteoadriatic

 

47
60 SEK