V tem slovenskem mestu kmalu brez pitne vode?

26. apr. 2024, ob 08.26
Posodobljeno pred 2 mesecema
14
80 SEK

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo se je odločilo za zgolj monitoring okoljskih obremenitev gudronske jame v mestni četrti Studenci, kljub več desetletij trajajoči problematiki odlaganja nevarnih odpadkov.

Gudronska jama, skrita pod travnato površino, vsebuje sloje kisle gošče, gudrona, belilne zemlje in kontaminiranih zemljin. Lokacija je del širšega vodovarstvenega območja in je neposredno blizu največjega vira pitne vode za več kot 160.000 prebivalcev regije, kar postavlja visoko tveganje za onesnaženje podtalnice.

Dogovori o sanaciji so se vrstili že od leta 1994, ko sta Ministrstvo za okolje in prostor ter podjetje Petrol sklenila prvi dogovor o sanaciji. Kljub obljubam in ponovnim aktivnostim v letu 2007, ko je Mestna občina Maribor (MOM) na zahtevo ministrstva zbrala vso potrebno dokumentacijo, so dejanske sanacije še vedno izostale.

Ministrstvo je konec leta 2019 prek okoljskega inšpektorata potrdilo, da je država odgovorna za sanacijo, a je do danes zadeva stagnirala. V avgustu 2022 je MOM na delovnem sestanku s predstavniki ministrstva izvedela, da se bo namesto sanacije izvajal zgolj monitoring stanja okolja na območju odlagališča, z vzpostavitvijo piezometrov in obveščanjem občine o izsledkih.

Mestna četrt Studenci vztraja, da samo monitoring ni dovolj. Podpredsednik sveta MČ Studenci, Jožef Zorko, izraža zaskrbljenost in nezadovoljstvo krajanov ter zahteva, da se problematika reši z dejansko sanacijo. Prav tako načrtujejo organizacijo okrogle mize, na katero bodo povabili vse deležnike, vključno s strokovnjaki in predstavniki ministrstva, da bi razpravljali o kratkoročnih in dolgoročnih ukrepih za rešitev te ekološke krize.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Razlogi za odlašanje sanacije s strani ministrstva ostajajo neznani, kar povzroča dodatno frustracijo in zahteva po transparentnosti in ukrepanju.

Vir: Maribor24

14
80 SEK