• C Novo mesto
  • 04:11
  • Ned, 13.06.2021

V ŽIVO: To so zadnji podatki o koronavirusu pri nas, na Hrvaškem napovedano odpiranje mej in kampov

V Sloveniji so v soboto opravili 685 testiranj in potrdili 13 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj doslej 1330. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, doslej skupaj 74. V soboto je bilo hospitaliziranih 90 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 26, dva so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 41.265 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 192 bolnikov, ki so oboleli za covidom-19.

11.25 Raziskava razširjenosti covida-19 v Sloveniji je prva tovrstna pri nas, zato je njen potek težko predvideti v potankosti. Vabilo so že poslali 3000 prebivalcem, prva testiranja načrtujejo za ponedeljek. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec poziva povabljene, da sodelujejo, saj bo to ključno za sproščanje ukrepov.

Na Sursu so na Twitterju pojasnili, da so iz centralnega registra prebivalcev v vzorec naključno izbrali 3000 prebivalcev. Starostne omejitve ni bilo, zato so vključili prebivalce vseh starosti. V prvem koraku so naključno izbrali 300 območij v Sloveniji, v drugem koraku pa so znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 oseb. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočal posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije, so navedli na Sursu.

12.35 Medtem ko so v času epidemije novega koronavirusa športno-rekreativne storitve na prostem znotraj lastne občine dovoljene že od sobote, pa se bodo športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odprli v ponedeljek. Takrat se bodo ob upoštevanju priporočil pristojnih zvez med drugimi lahko rekreirali tudi tenisači in golfisti.

13.22 Ljudje iz drugih držav, ki imajo hiše in plovila na Hrvaškem, bodo zagotovo želeli obiskati svojo lastnino. To bodo prvi turisti na Hrvaškem, ko bodo epidemiološki pogoji dovoljevali potovanja, je danes ocenil hrvaški minister za turizem Gari Cappelli. Po njegovem mnenju želijo številni obiskati Hrvaško tudi zaradi njene dobre epidemiološke slike. Ob tem je napovedal skorajšnje odprtje mejnih prehodov s Slovenijo in tudi avtokampov, vendar v prvi fazi z nekaj omejitvami.

Možnost, da bo Hrvaška odprla svojo mejo za turiste, je odvisna od epidemiološke slike na Hrvaškem in v državi, iz katere bi turisti prišli na Hrvaško, je danes pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Če bo epidemiološko stanje v državah, iz katerih naj bi turisti prišli, slabše, kot je na Hrvaškem, obiska nikakor ne bomo dovolili, je izpostavil.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal, da računajo v drugi polovici maja pričeti s turistično sezono in tudi pri nas računamo, da bi se lahko najprej odprli kampi. Zaenkrat še ni znano, kakšne bodo zahteve glede delovanja kampov oz. ali bodo v prvi fazi kakšni posebni pogoji glede tipa namestitve.

 

NaDlani.si; Foto: Shutterstock