• C Novo mesto
  • 10:17
  • Ned, 28.02.2021

Varnostnik invalidki v Ljubljani: “Ja ne morete gospa. Sicer pa Maxi je zelo draga trgovina, pejte pa v kako cenejšo!”

Trgovina se je zganila.

LJUBLJANA – „Od danes naprej je uporaba dvigala dovoljena izključno za osebe na invalidskem vozičku in mame z majhnimi otroki, kar trgovino naredi odprto in dostopno resnično za VSE. S skupnimi močmi smo dosegli namen. Hvala. Pa vendar me žalosti, da se mora človek na takšen način izpostavit in obremenit, da doseže svojo osnovno pravico. Upam, da pride dan, ko se invalidnim osebam ne bo več potrebno “vlačit” po socialnih omrežjih in medijih za to, da dobijo/dobimo enako obravnavo, kot jo imajo ostali,“ piše Ana Rogel, kako ji je uspelo usposobiti dvigalo v Maximarketu, ki nekaj dni še ni delovalo in ni omogočalo invalidom, da pridejo nadstropje dol ali gor.

Ni bila tiho

Kdo je Ana? To je mlada umetnica, ki ima precej zdravstvenih težav, a je to ne ovira, idej in ambicij ji ne manjka. Tudi s pomočjo invalidnosti opozarja na stisko in težave, s katerimi se soočajo invalidi. O taki prigodi piše tudi na Facebooku. „Tokrat nisem mogla ostat tiho. Prevečkrat smo ljudje, ki smo del manjšin deležni podobnih nespoštljivih odnosov in ponižanj. Zdi se mi pomembno, da se o teh stvareh spregovori in se jih deli, ker bomo le na tak način dosegli spremembe in odnos, kot si ga zasluži vsak človek ne glede na vizualno podobo. In s tem ne spodbujam nikakršnega napadanja na določenega človeka ali trgovino, ampak kulturno in spoštljivo opozorilo/debato o tem. Bodimo boljši,“ je zapisala v komentarju, potem pa opisala dogodek v eni od ljubljanskih trgovin.

Varnostnik jo je šokiral

„Sem si rekla, danes si pa kupim neki za dušo, ker si že dolgo nisem in se odločim, da grem v trgovino Maximarket. Pridem v trgovino, želim v spodnje nadstropje in na dvigalu piše “Dvigalo v okvari”. Grem do prodajalke, da vprašam, kako drugače lahko pridem v spodnjo trgovino saj sem na invalidskem vozičku in ona mi pove, da dvigalo sicer dela, ampak ga ne uporabljajo, ker sta trgovini ločeni in zaradi trenutne situacije štejejo koliko strank pride v trgovino skozi vhod in me prijazno napoti do varnostnika, naj njemu rečem, če me zapelje oz. mi pove kako prit v spodnjo trgovino. Grem do varnostnika, ta mi pove, da ne morem, pa čeprav dvigalo dela. Zato ga seveda prijazno vprašam “In kako lahko kot oseba na invalidskem vozičku grem v trgovino, ki je načeloma odprta za vse?” in on mi odgovori “Ja ne morete gospa. Sicer pa Maxi je zelo draga trgovina, pejte pa v kako cenejšo.” PROSIM?

Na začetku sem bila od šoka tiho potem pa sem rekla “Čakte, prosim? A ker sem pa invalid si nesmem oz. nemorm privoščit take trgovine?” in potem še mami, ki je bila zraven mene zgroženo reče “Oprostite tale argument pa ni bil na mestu.” in on “Ja pol pa kr pište v knjigo pritožb.” Definitivno pa to ni prvi incident z varnostniki, ampak pustimo ostale zgodbice za kdaj drugič. Toliko o naši družbi. Ogabno in nedopustno,“ je sklenila.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: FB