Varstvena akcija v Tolminu, odstranitev neeksplodirane granate iz 1. svetovne Vojne

04. apr. 2024, ob 14.09
Posodobljeno pred 25 dnevi
11
60 SEK

V gozdu nad naseljem Modrejce v občini Tolmin je občan včeraj popoldne naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS), ki izvira iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so bili takoj aktivirani, a so se zaradi zahtevnih vremenskih razmer in razmočenosti terena soočili z zamudo pri dostopu do lokacije.

Triglavski narodni park je nujen obisk, ko ste v Tolminu

Zaradi varnosti in nočnih razmer intervencija na dan najdbe ni bila mogoča. Akcija odstranitve nevarnega predmeta je bila preložena na naslednje jutro, ko so se razmere izboljšale. Ob 5.10 sta dva člana omenjene enote izvedla intervencijo in varno odstranila topovsko granato, kalibra 75 mm in mase 7 kg, italijanskega izvora iz časa prve svetovne vojne.

Nevarno najdbo so strokovnjaki primerno uskladiščili do njene nadaljnje varne uničitve. To dogajanje poudarja pomembnost previdnosti pri naletu na morebitne neeksplodirane ubojne sredstve, še posebej v regijah z bogato zgodovinsko preteklostjo, kot je tolminska. Dogodek je tudi opomnik na nevarnosti, ki jih lahko še vedno predstavljajo ostanki konfliktov iz preteklosti, in pomen varstvenih enot, ki skrbijo za varnost občanov.

Prebivalce in obiskovalce območja pozivajo, naj bodo pozorni in v primeru odkritja sumljivih predmetov ne ukrepajo samostojno, temveč o tem obvestijo pristojne službe. Tako lahko skupaj prispevamo k varnosti in zaščiti kulturne dediščine naše dežele.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Vir: Spin
Foto: www
11
60 SEK