• C Novo mesto
  • 03:41
  • Ned, 21.04.2024

Vdova Alekseja Navalnega, Julija, prevzema “baklo” in pogumno nadaljuje možev boj

Julija Navalna, vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je v nedavnem videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, sporočila, da bo nadaljevala politično delo svojega pokojnega moža. V videoposnetku, ki je hitro postal viralen, je izrazila svojo odločenost, da bo gradila “svobodno, mirno in veselo Rusijo”, ki si jo je predstavljal Aleksej Navalni.

Julija, ki se je leta 1998 v Turčiji srečala z Aleksejem in se z njim poročila dve leti kasneje, je bila dolga leta ključna podpora svojemu možu v njegovih političnih prizadevanjih. Kljub temu, da je bila v preteklosti bolj v ozadju, se je zaradi njegovega političnega delovanja in njegove zastrupitve leta 2020, ki je bila predmet mednarodne pozornosti, bolj izpostavila javnosti.

V videu je Julija Navalna izrazila globoko osebno izgubo ob smrti svojega moža Alekseja, rekoč: “S tem, ko je ubil Alekseja, je ubil polovico mene, polovico mojega srca in moje duše.” Kljub tej boleči izgubi je Julija pokazala neomajno odločnost in pogum, ko je dodala: “A še vedno imam drugo polovico, ki mi pravi, da nimam pravice obupati.” S temi besedami simbolizira svojo neomajno zavezanost nadaljevanju njegovega dela in boja za pravičnejšo prihodnost.

Julijin videoposnetek je sprožil val podpore in občudovanja med podporniki demokracije v Rusiji in po svetu. Njen pogum in odločnost sta pritegnila pozornost in ustvarila razpravo o njeni morebitni vlogi v ruskem političnem prostoru po smrti njenega moža.

Mnogi zdaj vidijo Julijo Navalno kot naravno naslednico vodstva ruske opozicije, v času ko je možev boj proti režimu Vladimirja Putina postal simbol za številne ruske državljane in opazovalce po svetu.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Posnetek zaslona YouTube