Več karibskih plaž onesnaženih z naftnim madežem neznanega izvora

14. feb. 2024, ob 10.16
10
60 SEK

V Trinidadu in Tobagu se spopadajo z onesnaževanjem, ki ga povzroča širjenje naftnega madeža. Onesnažil je že več karibskih plaž, predvsem na jugozahodu Tobaga. Izvor madeža ni popolnoma znan, širi se iz skrivnostne ladje, ki se je prejšnji teden prevrnila v bližini kopnega, ni pa oddala niti enega klica na pomoč. Številni potapljači in prostovoljci so se lotili dela, vendar trenutno iztekanja nafte iz ladje še niso uspeli zaustaviti.

Prioriteta je zaustavitev iztekanja nafte, nato čiščenje

Po poročanju Euronews je z nafto onesnaženih že več plaž, oblasti pa posadke neznane ladje še niso uspeli izslediti. Potapljači so se trudili, da bi zadržali iztekanje nafte z zamašanjem luknje, od koder se nafta širi, vendar žal niso bili uspešni. Zaenkrat nimajo niti informacije, koliko nafte se nahaja na prevrnjeni ladji. Po besedah predsednika vlade Keitha Rowleyja se spopadajo z izrednimi razmerami, trenutna prioriteta je zaustavitev širjenja naftnega madeža.

Istočasno Rowley glede na podatke Dailymail trdi, da bi lahko bile posledice veliko hujše, kot so v resnici: “Če bi se razlitje zgodilo bolj vzhodno, bi nafta dosegla pristanišče Scarborough, če pa bi se zgodilo bolj zahodno, bi lahko veliko nafte zašlo tudi v pomemben morski narodni park. Začetna ocena škode naftnega madeža je zaenkrat pokazala le majhen vpliv na prostoživeče živali na tem območju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

10
60 SEK