Več kot 50.000 mrtvih ruskih vojakov

19. apr. 2024, ob 14.53
Posodobljeno pred 2 mesecema
31
110 SEK

Vojna v Ukrajini, ki jo je zanetila Rusija, je terjala visok davek življenj ruskih vojakov, potrjuje analiza britanske medijske hiše BBC. Po poročanju BBC-ja je število padlih ruskih vojakov v drugem letu spopadov preseglo petdeset tisoč, kar predstavlja skoraj 25-odstotno povečanje v primerjavi s prvim letom vojne. Kljub temu Rusija ni želela komentirati rezultatov analize.

Podatki, zbrani s strani ruskega BBC-ja, neodvisne medijske skupine Mediazon ter prostovoljcev, kažejo na več kot 27.300 smrtnih primerov ruskih vojakov v drugem letu spopadov. Od začetka februarja 2022 do danes pa je število, kot poroča BBC, preseglo petdeset tisoč. Vendar pa je dejansko število mrtvih Rusov verjetno še višje, saj analiza ne vključuje žrtev paravojaških skupin v regijah Donecka in Luganska, ki jih zasedajo ruske sile.

Pomembno povečanje števila smrtnih primerov ruskih vojakov se je zgodilo januarja 2023, ko je ruska vojska začela ofenzivo v regiji Donecka. Inštitut za študij vojne (ISW) navaja, da so Rusi med bitko za mesto Vuhledar uporabljali neučinkovite čelne napade v obliki “človeških valov”. To je privedlo do velikih izgub med rusko vojsko, saj so malo pridobili in veliko izgubili. Podobno je bil zabeležen pomemben skok v številu žrtev med bitko pri Bahmutu spomladi 2023, ko je skupina plačancev Wagner pomagala pri zavzetju mesta. Wagnerjev vodja Jevgenij Prigožin je ocenil, da je izgubil 22 tisoč borcev.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Prostovoljci, ki sodelujejo z BBC in Mediazonom, od začetka vojne štejejo nove vojaške grobove na 70 pokopališčih po vsej Rusiji. Satelitski posnetki kažejo, da so oblasti od začetka spopadov močno razširile območja, kjer so pokopališča. BBC ocenjuje, da vsaj dva od petih mrtvih ruskih borcev pred rusko invazijo na Ukrajino nista bila povezana z vojsko.

Poleg tega analiza BBC kaže, da mobilizirani zaporniki, ki so postali ruski vojaki, hitreje izgubljajo življenja na fronti. Moskva je Prigožinu dovolila novačenje v zaporih od junija 2022, vendar so se odnosi s temi plačanci kmalu poslabšali po Prigožinovi smrti, a rusko ministrstvo za obrambo je nadaljevalo enako politiko zaposlovanja.

Čeprav je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski februarja letos izjavil, da je bilo ubitih 31 tisoč ukrajinskih vojakov, ocene, ki temeljijo na ameriških obveščevalnih podatkih, kažejo na še večje izgube. Vojna, ki je zdaj trajala več kot dve leti, še naprej pušča globoke rane tako v Ukrajini kot tudi v Rusiji, medtem ko se svet trudi najti rešitve za končanje tega krvavega spopada.

Vir in foto: BBC

31
110 SEK