Večinski delež Panvite prodan na Hrvaško

07. maj. 2024, ob 13.17
Posodobljeno pred 2 mesecema
18
80 SEK

Hrvaška družba Mplus je pridobila 51-odstotni delež v slovenskem agroživilskem podjetju Panvita, ki je eno od vodilnih na področju kmetijstva in živilske industrije v Sloveniji. Posel, vreden 50 milijonov evrov, omogoča Panviti kapitalsko injekcijo za nadaljnjo širitev na trge jugovzhodne Evrope.

Ta strateški nakup omogoča Mplusu, enemu največjih hrvaških podjetij na področju outsourcinga tehnologije in IT-storitev, konsolidacijo svojega položaja v agroživilskem sektorju. Skupina Mplus, ki je v lasti Stjepana Oreškovića, je v preteklosti že izvedla več prevzemov v Sloveniji, vključno s podjetji Linea Directa, CDE Nove Tehnologije in Konverzija, ter je delničar v blejski poslovni šoli IEDC.

Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita, je izrazil zadovoljstvo nad partnerstvom z Mplusom, ki bo podjetju omogočilo izkoristiti desetletja strokovnega znanja in kapitala za rast in razvoj. V vodstvo Panvite se bosta vključila tudi finančni direktor in predsednik nadzornega sveta iz Mplusa, kar bo dodatno prispevalo k sinergijam med podjetjema.

Panvita, ki je lani praznovala sto let obstoja, je v letu 2022 ustvarila 117 milijonov evrov prihodkov in zaposluje več kot 700 ljudi. Podjetje obdeluje več kot 3.500 hektarjev kmetijskih površin, kjer pridelujejo predvsem pšenico, oljno ogrščico in semenska žita, povečujejo pa tudi delež povrtninarstva.

Vlaganje Mplusa v Panvito ni le nadaljevanje širitve njihovih operacij v Sloveniji, temveč tudi premik v nov poslovni segment. Darko Horvat, predsednik uprave Mplusa, poudarja, da bo sodelovanje s Panvito podjetju omogočilo nadaljnjo optimizacijo procesov in razvoj prodaje, skladno s prejšnjimi uspehi v upravljanju človeških virov in e-trgovini. Ta strateška poteza utrjuje Mplus kot ključnega igralca na trgu jugovzhodne Evrope, kjer nameravajo še naprej krepiti svoje poslovne aktivnosti.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

18
80 SEK