• 17.15C Novo mesto
  • 23:54
  • Pet, 14.08.2020

Kaj se je dogajalo v novomeški bolnici? Bolnik trikrat negativen, sedaj ima koronavirus

V Sloveniji so v sredo ob 879 testiranjih potrdili 24 primerov okužb z novim koronavirusom, je na spletu objavila vlada, umrl je en bolnik s covidom-19. V bolnišnicah je bilo v sredo 22 oseb, pet od njih jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo niso odpustili nikogar.

»Covid-19 kroži v Sloveniji in nikakor ne moremo trditi, da so visoke številke povezane z vnosom virusa iz tujine,« je na današnji novinarski konferenci dejala namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak. Po sredinih in današnjih podatkih je 50 odstotkov vseh okužb v delovnih organizacijah, je dejala in pozvala k spoštovanju samozaščitnih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa tako v zasebnem življenju kot tudi v službi.

V brežiški bolnišnici dva okužena zdravnika

 V Splošni bolnišnici Brežice imajo dve potrjeni okužbi med zaposlenimi, v obeh primerih gre za zdravnika, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice, ki je pri njih iskala pomoč, je za STA povedala direktorica bolnišnice Anica Hribar.

Oba zdravnika sta se torej okužila na delovnem mestu. V urgentnem centru so namreč obravnavali bolnico, pri kateri so sumili okužbo z novim koronavirusom, do potrditve testa pa so jo imeli v izolaciji. Nato so jo zaradi zdravstvenih težav hospitalizirali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Zdravnik, ki se je okužil, je bil zadnjič na delovnem mestu 17. julija. Pozneje naj bi tega zdravnika obravnavali v novomeški bolnišnici, kjer so ga sprejeli s tremi negativnimi izvidi, naknadno pa so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Trenutno se zdravi na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Iz bolnišnice so danes sporočili, da je bil bolnik glede na epidemiološke podatke in klinično sliko sumljiv na okužbo z novim koronavirusom, a so bili trije testi dotlej negativni. Vseeno so ga glede na njegovo klinično stanje namestili v enoposteljno sobo.

Zaradi slabšanja njegovega zdravstvenega stanja so opravili še en test na okužbo z novim koronavirusom, ki pa je bil pozitiven.

Kot je za STA pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, si tudi sami želijo odgovora na vprašanje, kako je možno, da je bil bolnik s simptomi na testu trikrat negativen, v četrto pa pozitiven. Zato je oblikoval skupino treh infektologov, ki bo primer raziskala.

https://twitter.com/sledilnik/status/1288773720065159168

V novomeški bolnišnici bolnik, pri katerem so naknadno potrdili okužbo s koronavirusom

V Splošni bolnišnici Novo mesto so sprejeli bolnika, ki je imel predhodno tri negativne teste za okužbo s koronavirusom, a so pozneje potrdili okužbo. Bolnika so premestili na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, medtem ko so vse zaposlene, ki so bili v novomeški bolnišnici z njim v kontaktu, testirali in izločili iz delovnega procesa.

NaDlani.si; Foto: google