• 24.5C Novo mesto
  • 13:06
  • Pon, 03.08.2020

VIDEO: Apokaliptično uničenje Benetk, hude težave v Avstriji! Tole napovedujejo Sloveniji

Zvečer bodo padavine od juga povsod ponehale. Na Primorskem bo ponoči zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5, ob morju okoli 9, v nekaterih alpskih dolinah pa malo pod 0 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Proti večeru bo ponekod na jugu znova začelo rahlo deževati. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Sneg povzroča težave v delih Avstrije

Močno sneženje pa je medtem v delih Avstrije ponoči povzročilo kar nekaj težav. V štirih zveznih državah je brez elektrike ostalo okoli 9800 gospodinjstev, z juga Solnograškega in avstrijske Koroške pa poročajo predvsem o težavah v prometu. Več ur je bil zaprt predor Katschberg.

V vzhodni Tirolski so se pod težo snega lomila drevesa, ki so poškodovala električno napeljavo in ovirala promet. Brez elektrike je ostalo okoli 2500 gospodinjstev v desetih občinah, med drugim vsa gospodinjstva v dolini Villgratental.

O izpadih elektrike so poročali še z Solnograškega, avstrijske Štajerske in avstrijske Koroške, kjer je brez elektrike ostalo več kot 4000 gospodinjstev.

Benetke z rekordno gladino vode

Plimovanje Jadranskega morja je minulo noč povzročilo težave na italijanski obali. Italijanski mediji poročajo o močnem dežju, neprestanih sunkih burje ter poplavljenih obalnih predelih mest. V Benetkah so ponoči izmerili rekordno visoko gladino morja, dve osebi sta umrli. Predsednik Benečije Luca Zaia govori o “apokaliptičnem uničenju” Benetk.

Zaradi neurij in visoke plime poplavljeni številni kraji

Omenimo še, da je  hrvaško obalo je v torek zajelo ena najmočnejših letošnjih neurij. Jugo, ki je ponekod dosegel zgodovinsko rekordne hitrosti, je na morju povzročal visoke valove, na kopnem pa ruval drevesa in poškodoval poslopja. Zaradi dežja in plimovanja so poplavljeni številni obalni kraji od Istre do Dalmacije, pa tudi znamenita Dioklecijanova palača v Splitu.

NaDlani.si; Foto: facebook/neurje.si