• 17.27C Novo mesto
  • 03:00
  • Tor, 04.08.2020

VIDEO: Benetke pod vodo, večmetrski valovi na Hrvaškem, v Sloveniji opozorilo: Ponoči in zjutraj bodo …

Zvečer bodo padavine prehodno oslabele. Ob morju bo zapihal okrepljen jugo. Ponoči in zjutraj se bodo padavine znova krepile, predvsem na Primorskem so možne tudi nevihte z nalivi, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Opozorilo

V noči s torka na sredo bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 kilometrov na uro. Visoko bo tudi plimovanje morja.

Dalmacijo zajelo najhujše letošnje neurje

Medtem v Dalmaciji danes piha najmočnejši jugo letos, njegovi sunki presegajo tudi 140 kilometrov na uro, poročajo hrvaški mediji. Veter je povzročil večmetrske valove, ruval drevesa in poškodoval poslopja. Zaradi nižjega pritiska in plime so v številnih krajih potopljeni obalni deli.

Ponekod je začelo deževati že v ponedeljek. V Veli Luki na otoku Korčula so v zadnjih 24 urah namerili 222 litrov dežja na kvadratni meter, kar pomeni, da je v enem dnevu padlo dvakrat več dežja kot je mesečno povprečje, je objavil portal dalmacijadanas.hr. Orkanske sunke vetra so zabeležili na območju Dubrovnika, kjer so presegli 145 kilometrov na uro, je poročal hrvaški radio. Morski valovi so visoki več metrov. Poleg visokih valov je iz ure v uro v celotni Dalmaciji vse bolj izrazita ciklonska plima. V Splitu so poplavljeni nižji del mestne obale, podobno je tudi v Zadru, Omišu, Trogirju in na otoku Hvar.

Benetke pod vodo

Italijo so danes prizadela neurja. Benetke so zaradi izredne plime pod vodo, po poročanju medijev je poplavljenih 45 odstotkov mestnega središča. V Materi na jugu Italije so zaprte šole, v pokrajini Kalabrija piha močan veter. O izrednih razmerah poročajo iz pokrajine Apulija, neurja pa so prizadela tudi Sicilijo. V Benetkah težave povzročajo poplave zaradi izredne plime, znane tudi kot visoka voda. Morje je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa okoli 10. ure segalo 127 centimetrov visoko, ob 23. uri pa bo po napovedih segalo že 140 centimetrov visoko. Poplavljenih je 45 odstotkov starega mestnega jedra. Voda je vdrla tudi v Baziliko svetega Marka, s premičnimi zaporami pa skušajo preprečiti, da bi prišla v kapelo Zen. Za pešce so po mestu postavili brvi. O visoki vodi poročajo tudi iz mesta Chioggia blizu Benetk, kjer so prav tako izmerili 127 centimetrov vode. Huda neurja so sicer zajela predvsem jug Italije.

NaDlani.si; Foto: youtube