• C Novo mesto
  • 21:11
  • Čet, 30.03.2023

VIDEO: Dušan Smodej se sprehaja po Ljubljani!

Ljubljanski kriminalisti so oktobra lani končali preiskavo kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, nadaljujejo pa preiskavo, povezano z ugotavljanjem nenamenske porabe javnih sredstev.

LJUBLJANA – „Dobri stari Dušan Smodej je nazaj v prestolnici,“ je zapisal uporabnik Twitterja, ki je objavil video, kjer je v središču Ljubljane ujel Dušana Smodeja. Le ta si je prislužil veliko publiciteto zavoljo domnevnih nečednosti, ki naj bi jih izvajal.

Ljubljanski kriminalisti so oktobra lani končali preiskavo kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, nadaljujejo pa preiskavo, povezano z ugotavljanjem nenamenske porabe javnih sredstev.

Obsežna preiskava vseh zaznanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost je potekala od 20. avgusta, ob tem pa so preiskovali še druga povezana kazniva dejanja. Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v okviru katerih so odkrili devet oškodovancev in tri osumljene osebe. V dveh primerih so na okrožno državno tožilstvo podali kazenske ovadbe.

 

 

Zoper enega osumljenca so podali štiri ovadbe, dve v povezavi s spolno nedotakljivostjo ter po eno v povezavi z omogočanjem uživanja prepovedanih drog in hudih telesnih poškodb. Oškodovani sta bili dve osebi.

Preiskava primera je sicer zaključena, je pa policija morebitne žrtve pozvala k prijavi. Sprožila so jo sicer anonimna pričevanja in medijska poročila o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki so letela na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Smodeja.

Trenutno pa policisti in kriminalisti preiskujejo še kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, kjer zbirajo obvestila o nenamenski porabi javnih sredstev.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v odzivu na preiskavo dejala, da na ministrstvu zelo konstruktivno sodelujejo s preiskovalci in so posredovali zahtevane podatke. Izrazila je željo, da bo preiskava obrodila sadove. Ključno po njenem mnenju je, da poteka policijska preiskava, strokovna preiskava in da se ne obračunava preko medijev. Delo policije je ocenila kot korektno. Potrdila je, da so preiskovalci obiskali tudi ministrstvo za kulturo. Pričakovati pa je, da bo ministrstvu ukrepalo v primeru, če se izkaže, da je Smodejevo društvo res izvajalo nečednosti.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona TW