• 4.86C Novo mesto
  • 14:17
  • Pon, 30.11.2020

VIDEO: To je Jože, ki je povezal in prebudil Slovenijo

NOVO MESTO – V teh dneh poteka vseslovenska akcija, ki se je kot kepa sprožila po ponedeljkovi oddaji Tednik. Tam so predstavili zgodbo Dolenjca Jožeta Pirha, ki ima 34 let, čez tri mesece pa bo moral iz stanovanja. Le to je bilo prodano oktobra leta na dražbi, Pirh je bil polovični lastnik. A so se dobri ljudje odzvali in začelo se je zbiranje sredstev s pošiljanjem SMS-ev, vsota lepo raste, Jože pa se je danes vsem javno zahvalil.

Številne operacije in smrt mame

„Že ob rojstvu so mi diagnosticirali cerebralno paralizo. Gre motnje gibanja in telesne drže, ki je posledica raznih možganskih okvar, nastalih pred rojstvom, med njim ali po njem. Pri osmih letih sem šele shodil, prej zaradi težav z nogami nisem zmogel. Železna volja mi je bila v zibel položena, starši so me pogosto vozili k zdravnikom. Preden sem se postavil na noge, so mi opravili kar 19 operacij, da so moje noge uredili vsaj za silo, da sem danes vsaj toliko mobilen, kot pač sem,“ je pred časom povedal Jože, ki je velik navijač Rossija in košarkarjev Krke.

KAKO LAHKO POMAGAMO JOŽETU PIRHU:
:: pošlji SMS DOM1 na 1919
:: pošlji SMS DOM5 na 1919

Ob tem Jože vsakič znova izpostavi pomembno vlogo, ki jo je imel pri njegovem stanovanjskem problemu novomeški župan Gregor Macedoni. „Župan je vedno trdil in besedo držal, da občina ne bo terjala tega, kar sem jih dolžan. Zato sem g. Macedoniju zelo hvaležen!“ poudari Pirh, na vse pa se je odzvala tudi MO Novo mesto.

Pojasnilo MO Novo mesto

Na Mestni občini Novo mesto pozdravljamo poziv za pomoč Jožetu Pirhu k razrešitvi njegovega stanovanjskega problema, zato nas veseli, da smo ljudje stopili skupaj in si pomagamo tudi v zahtevnih časih. V dobri veri je najverjetneje nastal tudi prispevek o Jožetu Pirhu v televizijski oddaji Tednik, kjer pa niso bila izpostavljena določena dejstva, ki smo jih sicer novinarki obrazložili.  Župan Gregor Macedoni se je kot zastopnik Mestne občine Novo mesto vseskozi prizadeval za rešitev situacije Jožeta Pirha. S strani občine je bilo tako ves čas jasno stališče, da se išče rešitev, na podlagi katere bi lahko Jože v lastnem stanovanju v največji meri samostojno skrbel zase.  V okviru zakonitega se je v zadnjih petih letih župan osebno prizadeval, da Jožetu pomaga, saj podpira ljudi, ki želijo samostojno skrbeti zase. V tem obdobju se je udeležil tudi obravnave na sodišču, kjer je pričal, da Mestna občina Novo mesto ne bo aktivno terjala dolga, če pride so dogovora med solastnikoma (Jožeta Pirha s sestro). Tako bi, v primeru, da bi Jože odkupil sestrin delež, kot je pred leti predlagal sodišču, še naprej živel v svojem stanovanju, ne glede na dolg občini. 

Postopki, ki jih zaradi sporov med družinskimi člani pelje sodišče, tovrstno rešitev onemogočajo. Zadnje informacije, ki jih je podal Jože, prav tako kažejo, da je bil zaradi nerazumljivih sporov prisiljen reševati svojo zgodbo na način, ki je zanj osebno slabša, posledično pa je to slabša zgodba tudi za celotno družbo.  Kljub angažiranosti pa občina ne more biti odgovorna za družinske spore. V pravnih postopkih kot Mestna občina nismo našli načina, da bi se lahko v reševanje aktivno vključili. Jožetova sestra je kot solastnica zahtevala prodajo, ko pa je do prodaje prišlo, ni mogoče odpisati občinske terjatve, ki je bila glede na zakonodajo avtomatsko poravnana. Jože Pirh je že večkrat javno izpostavil, da ceni prizadevanja župana Gregorja Macedonija za reševanje njegove osebne zgodbe, kar je Jože omenil tudi ekipi Tednika. Njegovo zgodbo na Mestni občini Novo mesto spremljamo tudi naprej in če se bo pojavila rešitev, kjer lahko na sistemski in zakonsko transparenten način pomagamo, bomo to tudi storili”

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www