• 1.26C Novo mesto
  • 01:34
  • Tor, 24.11.2020

VIDEO: Vlada ima v naprej pripravljen scenarij? Prepoved izhodov iz stanovanja in hiš

V skladu z vladnim odlokom je od polnoči prepovedano prehajanje občinskih meja. Vlada je sicer predvidela 13 izjem, ki vključujejo prihode na delo, odhode z dela, obisk lekarne ali trgovine. Omejitve naj bi zavrle širjenje okužb z novim koronavirusom.

»Stanje se še naprej poslabšuje, zato so potrebni novi ukrepi,« je vladni govornik Jelko Kacin v ponedeljek medijem utemeljil nepriljubljeno odločitev vlade, da bo od danes omejila gibanje prebivalstva omejeno na  občine, z izjemami, kot je odhod na delo, nujne zdravstvene storitve … »Očitno trenutna omejitev gibanja samo znotraj domačih regij ni bila dovolj,« je dejal Kacin, a med tem dodal, da bodo, v kolikor ukrepi ne bodo prijeli, se poslužili tudi drastičnih potez, kot sta ukinitev javnega prometa ter prepoved izhodov iz stanovanja in hiš.

1499 okužb, 13 mrtvih

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5756 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1499 okužb, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V ponedeljek je umrlo 13 bolnikov s covidom-19, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 560 covidnih bolnikov od tega jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje. V ponedeljek je bilo tako pozitivnih 26 odstotkov vseh opravljenih testov.

Število okuženih se veča tudi v Novem mestu

Med občinami z največ v ponedeljek potrjenimi primeri so Ljubljana (166), Maribor (76), Kranj (72), Kamnik (48), Škofja Loka in Celje (46) ter Domžale (44). Več kot trideset novih primerov so v ponedeljek potrdili v občinah Slovenj Gradec (36), Velenje (35), in Novo mesto (32). Sledijo občine Železniki in Litija (26), Koper (22), Slovenska Bistrica (21) ter Grosuplje, Murska Sobota in Metlika (20).

Dramatične razmere na kliniki

Infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar pa je pojasnila, da imajo v UKC hospitaliziranih 140 covidnih bolnikov, 29 jih zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo. Težava je v tem, da se število covidnih bolnikov v bolnišnicah zelo povečuje, saj ti bolniki ostanejo dlje časa v bolnišnični oskrbi. Na navadnih oddelkih ostanejo vsaj 10 ali 14, na intenzivni terapiji pa v povprečju ostanejo več tednov, samo umetno predihavanje povprečno traja 10 dni.

Bolniki so na oddelku za intenzivno nego povprečno stari 65 let, najmlajši je star 42 let. Na navadnem oddelku obravnavajo bolnico, staro 33 let, imajo pa hospitalizirane tudi otroke. Trenutno sta hospitalizirana dva otroka, ki sta v bolnišnici zato, ker potrebujeta dodatek kisika. V preteklosti pa so imeli v bolnišnici tudi otroke s covidom, ki so bili stari manj kot leto.

Prav tako je trenutno v UKC Ljubljana hospitalizirana mlajša nosečnica, ki potrebuje dodatek kisika.

Kaj pa prehajanje občin?

Po današnji uvedbi prepovedi prehajanja občinskih meja policisti opažajo, da večina ljudi meje občin prehaja iz opravičljivih razlogov. »Nekaj pa je tudi izgovorov, kot npr. sprehod zaradi slabega počutja, nakup cigaret, obisk prijatelja, nepoznavanje navedene določbe odloka predvsem pri tujcih ipd.,« so zapisali za javnost.

NaDlani.si; Foto: youtube