Videoposnetek žrtve teroristov Hersha Goldberg-Polina razkriva resnost situacije

25. apr. 2024, ob 10.21
12
100 SEK

Palestinska teroristična organizacija Hamas je objavila videoposnetek 23-letnega Hersha Goldberg-Polina, ki je bil ugrabljen na glasbenem festivalu v Izraelu med napadom Hamasa 7. oktobra lani. Videoposnetek prikazuje Hershovo stanje, saj mu na njem manjka leva podlaket, ki jo je izgubil med poskusom obrambe pred napadalci.

V video posnetku, ki je globoko ganil javnost in mednarodno skupnost, Hersch kritizira izraelsko vlado, trdi, da so izraelski napadi med drugim ubili okoli 70 talcev, ki so bili prav tako zajeti. Ta izjava je sprožila nove razprave o ravnanju z zajetimi osebami in o mednarodnem odzivu na konflikt.

V odzivu na videoposnetek so se oglasili Hershovi starši, ki so izrazili olajšanje ob znamenju, da je njihov sin še živ, hkrati pa so izrazili globoko zaskrbljenost za njegovo zdravje in varnost. “Odleglo nam je, da ga vidimo živega, skrbi pa nas za njegovo zdravje in tudi za vse druge talce in vse tiste, ki trpijo v tej regiji,” je povedal Hershov oče Jon Polin. Pozval je države, vključene v mirovne pogajanja, naj izkoristijo trenutek za dosego dogovora, ki bi končal trpljenje.

Dodatno zaskrbljenost povzroča poročilo preiskovalne skupine Združenih narodov, ki je razkrilo grozljive podrobnosti o zlorabah, ki so jih zagrešili pripadniki Hamasa. Poročilo navaja “prepričljive dokaze” o spolnem nasilju, vključno s skupinskimi posilstvi, ter mučenju in zlorabah zajetih talcev.

Ta dogodek je opomnik o nenehnih humanitarnih krizah, ki jih povzročajo oboroženi konflikti, in o nujnosti mednarodnega posredovanja za zaščito nedolžnih civilistov in talcev v takšnih situacijah.

Vir: X

12
100 SEK