Vinjen huje poškodoval 48-letnico

09. jul. 2024, ob 11.30
96
130 SEK

V nedeljo popoldne je hrvaška policija v Zadru obravnavala hudo prometno nesrečo, v katero je bil vpleten 37-letni državljan Slovenije. Po navedbah zadrske policijske uprave je slovenski voznik vozil pod vplivom alkohola in povzročil nesrečo, v kateri je bila huje poškodovana 48-letna ženska.

Nesreča se je zgodila, ko je 37-letni Slovenec z osebnim vozilom odvzel prednost avtomobilu zadrskih registrskih oznak, ki ga je vozila 48-letna domačinka. Policija je ob prihodu na kraj nesreče ugotovila, da je slovenski voznik vozil pod vplivom alkohola, saj je test alkoholiziranosti pokazal 0,93 promila alkohola v krvi.

Po trku so reševalci hitro prispeli na prizorišče in oskrbeli poškodovano 48-letnico, ki so jo nato prepeljali v zadrsko bolnišnico. Tam so ugotovili, da je utrpela hujše telesne poškodbe, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje in rehabilitacijo. Poškodbe so tako resne, da bo žrtev nesreče verjetno morala prestati več kirurških posegov.

Policija je nemudoma uvedla kriminalistično preiskavo proti slovenskemu vozniku zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče. Poleg tega se bo moral 37-letnik soočiti tudi z obtožbami zaradi vožnje pod vplivom alkohola, kar je na Hrvaškem strogo kaznovano. Po hrvaški zakonodaji je vožnja z več kot 0,5 promila alkohola v krvi prekršek, za katerega so predvidene visoke denarne kazni, odvzem vozniškega dovoljenja in celo zaporna kazen.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Nesreče, ki jih povzročijo vinjeni vozniki, predstavljajo resen problem na cestah po vsem svetu. Alkohol močno vpliva na sposobnost vožnje, saj zmanjšuje reakcijski čas, zmožnost presoje in koordinacijo. Vinjeni vozniki so pogosto nezmožni pravilno oceniti hitrost in razdaljo, kar vodi do nevarnih situacij in nesreč. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) alkohol prispeva k približno 30% vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom po vsem svetu.

V zadnjih letih so številne države, vključno s Slovenijo in Hrvaško, zaostrile zakonodajo glede vožnje pod vplivom alkohola. Policija redno izvaja nadzorne akcije in testiranja alkoholiziranosti, da bi zmanjšala število vinjenih voznikov na cestah. Kljub temu pa nesreče, kot je bila ta v Zadru, opozarjajo, da je problem še vedno prisoten in da je potrebna dodatna osveščenost in preventivni ukrepi.

Ta tragičen dogodek je še en opomin, kako pomembno je, da se vozniki zavedajo posledic vožnje pod vplivom alkohola. Vsak posameznik ima odgovornost do sebe, svojih sopotnikov in drugih udeležencev v prometu, da vozi varno in trezno. Le tako lahko preprečimo nesreče, ki lahko povzročijo nepopravljivo škodo in spremenijo življenja.

Zadrska nesreča je tudi poziv za večjo odgovornost na cestah in strožje ukrepe proti kršiteljem prometnih pravil. Prav tako pa poudarja nujnost učinkovitejših kampanj ozaveščanja o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola ter spodbujanja treznosti med vozniki. Le s skupnimi napori lahko dosežemo varnejše ceste za vse.

Avtor: S.E.B., NaDlani
Vir: PU

96
130 SEK