• C Novo mesto
  • 20:14
  • Sob, 04.12.2021

Vlada bo uvedla povračilo škode za stranske učinke po cepljenju

Delež pozitivnih testov v Sloveniji znaša 42,5 %, potrdili so novih 3517 okužb s koronavirusom. Trenutno je v državi aktivnih 45143 primerov okužb. Vlada je predlagala novi zakon, ki uvaja povračilo škode vsem tistim, ki so čutili resne stranke učinke po cepljenju ali zdravljenju z zdravilom proti covidu-19.

Nov zakon je zelo pomemben za ohranjanje zaupanja v cepljenje

Nov zakon v boju s koronavirusom, PKP 10, uvaja povračilo škode vsem upravičencem, ki so utrpeli škodo na zdravju zaradi cepljenja s cepivom proti covidu-19 ali zaradi aplikacije zdravila za zdravljenje covida-19. Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da je cepljenje dokazano najvarnejši in najbolj učinkovit preventivni ukrep , ki ščiti družbo in posameznika, zato bo vlada uvedla povračilo škode “tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju. Prav tako uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covida-“9, nastala škoda na zdravju.” Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

Prav uvedba odškodninske odgovornosti je ključnega pomena pri ohranjanju zaupanja v cepljenje, je poudaril Poklukar.  Seveda se lahko tudi pri cepivih v redkih primerih pojavijo resni neželeni učinki, a kljub temu koristi odtehtajo tveganja zaradi resnih posledic bolezni. Ukrep povračila škode velja tudi za nazaj za čas covida-19, odškodninska vloga se lahko vloži za nekaj čet nazaj. Podobno ureditev imajo že več drugih evropskih držav, med drugim Francija, Danska, Finska in Italija.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv