Vladni predlog za dvig plač direktorjev

10. maj. 2024, ob 09.52
Posodobljeno pred 2 mesecema
12
80 SEK

V okviru nadaljevanja pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, ki potekajo že mesec dni, bo danes potekalo ključno srečanje, na katerem bo vladna stran predstavila nov predlog za ureditev plač direktorjev. Ta predlog prihaja v času, ko se pogajalci trudijo odpraviti plačna nesorazmerja med različnimi skupinami zaposlenih v javnem sektorju.

Branimir Štrukelj, vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), je izpostavil, da sindikati ne bodo pristali na prekinitev pogajanj po stebrih in njihovo nadaljevanje na krovni ravni. Po njegovih besedah je ključno, da se pogajanja zaključijo v okviru določenih stebrnih skupin, kjer so lahko bolj specifično usmerjena na posamezna vprašanja.

Vladni predlog predvideva znatno povišanje plač direktorjev in funkcionarjev, s povprečnim dvigom okoli 40 odstotkov. Medtem ko je najnižji predviden dvig plač znašal 17 odstotkov, najvišji predlogi segajo celo čez 60 odstotkov. Takšne številke so vzbudile pozornost sindikatov, ki jih skrbi, kako bo ta predlog vplival na splošno ravnovesje plač v javnem sektorju.

Na današnjem srečanju se pričakuje, da bodo sindikati izrazili svoje stališče do predlaganih sprememb, ki niso neposredno del trenutnih pogajalskih točk, a nedvomno vplivajo na celotno klimo in pričakovanja. Prav tako bodo ključne informacije o tem, kako bo vladni predlog vplival na proračun in ali so takšni dvigi finančno vzdržni v trenutnem ekonomskem okolju.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Poleg finančnih in ekonomskih vidikov bo pomembno tudi mnenje javnosti, ki običajno kritično spremlja povišanja plač vodilnih delavcev v javnem sektorju, še posebej v času, ko mnogi državljani čutijo posledice gospodarske nestabilnosti.

Današnje srečanje bo tako ključno ne samo za pogajalce, temveč za celoten javni sektor in njegovo percepcijo v očeh slovenske javnosti.

12
80 SEK