• C Novo mesto
  • 02:07
  • Ned, 02.10.2022

Vojna na RTV: znani novinarki grozi suspenz, voditelj povedal, da je objavo želela glavna urednica

Piko na i včerajšnjemu dnevu pa so postavili v Dnevniku.

LJUBLJANA – Na TV Slovenija ni in ni miru. Včeraj je vodstvo pod novim direktorjem Urošem Urbanijo odpovedalo naročnino na Mladino, ki je minuli petek objavila, po mnenju RTV Slovenije, žaljiv in neprimeren zapis. S svojim razmišljanjem o stanju na RTV-ju pa se je oglasila tudi Eugenija Carl, novinarka, ki pretežno pokriva dogajanje na Primorskem.

„Se še spomnite mojega zapisa na dan, ko je na Krasu divjal požar in se je novinarka Panorame v oddajo vklapljala iz kraja, 45 km oddaljenega od požarišča. Bil je to kritični zapis v zaščito profesionalnega in verodostojnega novinarstva. Ni bil žaljiv do novinarke niti v eni vejici. Posebej sem poudarila, da za tak faux pas ni bila kriva novinarka, pač pa njeni šefi, ki naj že enkrat profesionalizirajo oddajo ali pa naj jo ukinejo. No, zaradi tega mojega kritičnega zapisa Panorame, je direktor TVS Uroš Urbanija pisal pravni službi RTV, naj zoper mene sproži disciplinski postopek. Pravna služba je to delegirala v Koper, direktorju Regionalnega centra RTV. Pameten možakar v zapisu ni videl nič žaljivega, ker žaljivega seveda ni bilo ničesar, in je vsakršno izrekanje opominov ( po možnosti pred odpovedjo delovnega razmerja) ali kaj podobnega, zavrnil,“ je svojo situacijo opisala znana televizijska Eugenija Carl.

„Zdi se mi prav, da javnost izve, kako direktor TVS izkrivljeno dojema kritike in kako zavržno reagira nanje. Današnja ukinitev Mladine na TVS zaradi komentarja kolega Repovža, je to samo še dodatno potrdila. Za zdaj še živimo v demokratični državi, kjer velja svoboda govora, z njo pa tudi pravica do argumentirane kritike, ki si jo bom vedno in brezpogojno vzela. Predlog Urbanije za sprožitev postopka zoper mene razumem kot poskuš utišanja in discipliniranja. S kakšnim odtenkom maščevalnosti. Prepričana sem, da me bodo tudi vnaprej dosledno “lovili” na vsako malenkost in da me skrbno “preverjajo”. Dajte, jaz se vas ne bojim! Moji odvetniki so obveščeni,“ je še dodala.

Piko na i včerajšnjemu dnevu pa so postavili v Dnevniku. Kjer so pojasnili, zakaj so se odločili za odpoved na naročnino na Mladino, voditelj Saša Krajnc pa je povedal, da so prispevek objavili „po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik“. Prispevek je pripravil novinar Gašper Petovar.

Sicer pa je včeraj v javnost prišla informacija, da bo Odmeve v prihodnje vodil nov voditelj.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

dolenjske lekarne