Volilci izrazili mnenje: SDS vodi, Fajonova in SD na tankem ledu pred evropskimi volitvami

26. feb. 2024, ob 10.22
7
80 SEK

V zadnjem javnomnenjskem merjenju, ki ga je izvedel inštitut Mediana za POP TV, so se razkrile zanimive dinamike na slovenski politični sceni, tri mesece pred evropskimi volitvami. Anketa razkriva, da stranka SDS, pod vodstvom Janeza Janše, ohranja vodilno pozicijo med političnimi strankami, z 21,8-odstotno podporo med vprašanimi. Sledi ji stranka Svoboda Roberta Goloba s 15,1-odstotno podporo, kar pomeni skoraj tretjinsko zmanjšanje zaostanka v primerjavi s prejšnjimi merjenji.

Zaskrbljujoče novice prihajajo za Socialne demokrate (SD), kjer se Tanja Fajon sooča z resnimi izzivi za politični obstanek stranke. SD je po anketi prejela le tri odstotke podpore, kar jo postavlja na rob političnega preživetja. Stranko Levica kljub notranjim razkolom podpira 4,8 odstotka anketirancev, kar jo uvršča na tretje mesto po priljubljenosti. Nova Slovenija (NSi) sledi z 4,6-odstotno podporo.

Anketa razkriva tudi porast števila neopredeljenih volivcev, kjer skoraj četrtina (23,4%) anketirancev še ne ve, kateri politični opciji bi dali svoj glas. Dodatnih 9,9 odstotka anketirancev pa ne bi izbralo nobene od obstoječih političnih strank.

V raziskavi so ocenjevali tudi priljubljenost posameznih politikov. Na vrhu se je znova znašla predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in gospodarski minister Matjaž Han. Dominika Švarc Pipan, odhajajoča pravosodna ministrica, se kljub aferi s sodno stavbo uvršča med top pet politikov. Zadnje mesto pa zaseda Tanja Fajon, kar še dodatno potrjuje njeno trenutno politično ranljivost.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

V raziskavi je bila ocenjena tudi možnost uspeha hipotetične politične stranke Anžeta Logarja, kjer večina vprašanih ni izkazala posebnega interesa.

Podpora delu vlade ostaja nizka, s 30,4-odstotno podporo, medtem ko delu Državnega zbora podporo izraža zgolj 17,7 odstotka vprašanih.

Pripravil: NaDlani.si, vir: 24ur, foto: Flickr Vlada RS

7
80 SEK