• 20.02C Novo mesto
  • 22:41
  • Čet, 02.07.2020

„Vozniki v Novem mestu te ne želijo povoziti, prestrašijo pa!“

Nekdanji svetovni prvak v kronometru (leta 2004 v kategoriji U23) se je vrnil v domače kraje in se soočil s kulturo voznikov, ki ni ravno zgledna.

NOVO MESTO – Jani Brajkovič, kolesarski as, se je vrnil v domačo ekipo Adrie Mobil. Vrnitev sta zaznamovala prometna nesreča na Obali in padec na uvodni dirki za nagrado Adrie. Jani je izkušen kolesar, ki je prevozil in okusil številne ceste ter poti. Temu primerno tudi število prometnih kultur.

„Treniral sem v Dubaju, kjer kolesarstvo zgodovine nima. Zato je razumljivo, da vozniki ne vedo, kaj narediti, ko srečajo kolesarja, zato se zgodijo nesreče. Razlika med Dubajem in drugimi državami, tudi Slovenije, pa je ta, da te v Dubaju ne vidi, ker si se na cesti pojavil nepričakovano. V Sloveniji, predvsem v Novem mestu, te ne želijo povoziti, zelo radi pa te ustrašijo ali pa pripeljejo tako blizu kolesu, da že izzivajo usodo,“ primerja Jani domače kraje in Dubaj.

 

Pogreša simbiozo

„Zadnjič sem odpeljal od hiše 100 metrov in zavil na glavno cesto. Ni bilo 300 metrov, ko mi je gospod z avtom pripeljal manj kot pet centimetrov blizu. Seveda sem se razburil. Voznik je ustavil sredi ceste in se začel dreti name, da nimam tu kaj početi in da nisem plačal cestine. Verjamem, da nekateri kolesarji delajo težave na cesti, so nevarni. A vseeno bomo morali najti kolesarji in vozniki, to sem tudi sam, neko ravnovesje, simbiozo. Prepričan sem, da je za vse dovolj prostora. To, kar se zdaj dogaja, ne bo šlo dolgo naprej,“ še doda Brajkovič.

Previdnost ne bo odveč: vsak dan je na cestah več kolesarjev, zato previdnost in strpnost ne bosta odveč.

D.P.