• C Novo mesto
  • 03:01
  • Ned, 21.04.2024

Vremenoslovci jasni: „V ponedeljek do -12, v noči na sredo se bo meja sneženja večinoma spustila do nižin!“

V ponedeljek dopoldne bo od zahoda oblačnost naraščala in čez dan se bo povsod pooblačilo.

LJUBLJANA – Zvečer in ponoči se bo povsod zjasnilo. Zjutraj in dopoldne bo marsikje megleno. Mrzlo bo, saj bodo jutranje temperature v mraziščih in ponekod na severu okoli -12, drugod od -9 do -4, ob morju okoli -2 °C.

V ponedeljek dopoldne bo od zahoda oblačnost naraščala in čez dan se bo povsod pooblačilo. V noči na torek bodo na zahodu občasne rahle padavine. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem okoli 7 °C.

V torek bo oblačno, dopoldne bodo občasne padavine predvsem v zahodni polovici Slovenije, ki se bodo čez dan razširile proti vzhodu. Po nižinah bo sprva deževalo, v noči na sredo pa se bo meja sneženja v notranjosti spustila do nižin.

V sredo bo oblačno. V notranjosti bodo še rahle padavine, ki bodo postopno slabele in od zahoda ponehale. Povečini bo snežilo do nižin. Na Primorskem bo zapihala burja.

V četrtek bo sončno z meglenim jutrom.

Kako kaže?

Od jugozahoda se je nad srednjo Evropo razširilo območje visokega zračnega tlaka. Ciklon z vremensko fronto je nad vzhodno Evropo. Z vetrovi severnih smeri v višinah k nam doteka hladen in suh zrak.

V naslednjem tednu nas čakata vsaj dva prehoda vremenskih front. Ena nas bo prešla v noči na sredo, druga pa predvidoma v petek. Zaradi Sibirca je pot ciklonov določena, z območja severnega dela Atlantika se bodo spuščala proti Sredozemlju in naprej proti jugovzhodu. To nam lepo kažejo anomalije. Sicer pa bo daleč od kakega mraza, ki ste ga eni v komentarjih kazali za ponedeljkovo jutro. Nič posebnega za december, med -4 °C in -10 °C, v alpskih dolinah in mraziščih pa še nekoliko nižje. Že v ponedeljek bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Ponekod bo vetrovno tudi v noči na torek, tako da torkovo jutro bo že precej toplejše, na jugozahodu pa bodo že prve padavine, zaenkrat kaže da bo večji del torka prevladoval po nižinah dež, v noči na sredo pa se bo meja sneženja večinoma spustila do nižin. V petek in soboto zaenkrat kaže na dež po nižinah, če pa se anticiklon pomakne nekoliko bolj proti Skandinaviji pa lahko tudi po nižinah pričakujemo sneženje, pa povedo na Facebook strani Ciklon.si.

Pripravil: Nadlan.si
Foto: www