• 19.63C Novo mesto
  • 18:17
  • Čet, 04.06.2020

Vsak občan prejel zaščitno masko. Preverite, kje jo lahko dobite vi?

30. marca 2020 je stopil v veljavo vladni odlok, ki določa, da je pri gibanju in zadrževanju v javnih zaprtih prostorih, ob upoštevanju varne razdalje do drugih oseb, določa obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta itd.) in zaščitnih rokavic.

Radeče – 1600 gospodinjstev v občini Radeče je maske prejelo že v torek, nekaj gospodinjstev jih je prejelo v teh dneh. Tako je Občina Radeče 3200 kosov zaščitnih mask za enkratno uporabo že razdelila med občane. Župan občine Radeče je pozval občane, k šivanju, očitno je bil odziv dober, saj je bila včasih v občini tovarna Kora, v kateri so šivali otroška oblačila. Kot pravi župan, je bil odziv izjemen. V občini Radeče zaenkrat še nimajo potrjene okužbe s virusom Covid-19.

Spoštovane Radečanke in Radečani! V času epidemije se tudi v Radečah soočamo z zahtevno nalogo kako zagotoviti dovolj…

Objavil/a Tomaž Režun dne Ponedeljek, 30. marec 2020

Kako pa je z dobavo zaščitnih mask občanom v ostalih občinah?

Občina Laško je skupaj s Civilno zaščito Laško že pred dnevi naročila zaščitne maske za občane. Zaradi omejenega števila mask, ki so jih prejeli, bodo imeli prednost pri prejemu tisti občani, ki spadajo v rizično skupino zaradi kroničnih bolezni. Trenutno lahko ti občani dobijo maske (maske so pralne, sešite s strani šivilj) na Rdečem križu Laško (041 736 166; [email protected]), v kolikor nimajo prevoza, jim jih bodo poslali po pošti. Ostali občani oz. gospodinjstva bodo zaščitne maske (kirurške) dobili v ponedeljek ali torek, 6. oz. 7. aprila, po pošti na dom (na eno gospodinjstvo bosta prišli dve maski). Žal so zaloge zaščitne opreme povsod omejene ali pa le-te sploh ni na voljo, zato tudi mask še niso prejeli v količinah, ki so jih naročili. Prosijo za razumevanje.

V občini Ankaran bo razdeljevanje pralnih zaščitnih mask potekalo vsak dan med 8. in 12. uro v novih prostorih TIC-a, na naslovu Regentova 4a. Dnevne zaloge mask so omejene.

Občina Mirna Peč je hkrati z Župnijsko Karitas Mirna Peč začela akcijo šivanja bombažnih zaščitnih mask, ki jih bodo s pomočjo prostovoljnih gasilskih društev Mirna Peč, Jablan, Hmeljčič in Globodol razdelili vsem gospodinjstvom v občini. Občani pa lahko na telefonsko številko 07 39 36 101 zaprosijo tudi za pomoč pri nakupu živil, zdravil in drugih nujnih zadev.

Štab CZ Občine Šentjernej določil način razdelitve doniranega razkužila in zaščitnih mask, ki jih šivajo prostovoljke

Štab Civilne zaščite Občine Šentjernej je določil model oziroma način delitve zaščitnih mask, ki jih že šivajo šivilje prostovoljke, ki so se javile na poziv objavljen s strani Občine Šentjernej. Zaščitne maske za večkratno uporabo bodo najprej razdeljene med ranljive skupine in med delavce posameznih dejavnosti, ki so v vsakodnevnem stiku z ljudmi. Štab civilne zaščite je prav tako določil način delitve doniranega razkužila za razkuževanje skupnih predmetov (ograje, kljuke, stikala) v večstanovanjskih stavbah. Kartuzija Pleterje je donirala razkužilo, ki ga bodo razdelili za razkuževanje večstanovanjskih objektov (blokov) v njihovi občini. Za nakup zaščitnih sredstev je v prvi vrsti poskrbela občina (razkužila, škornje, kombinezone, očala…), pa tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. Kljub temu mask še vedno primanjkuje. Občina je maske naročila pri dveh podjetjih, vendar še niso bile dobavljene. Zaloge mask so bile do sedaj razdeljene zdravstvu, patronažni službi, oskrbovalkam pomoči družini na domu, Krajevni organizaciji Rdečega križa Šentjernej in javnim zavodom. Tudi v prihodnjem tednu bodo člani štaba civilne zaščite opravljali občasne obhode po trgovinah, na ploščadi pred pošto in lekarno, da ugotovijo, ali se občani držijo predpisanih navodil.

Možnost prevzema zaščitne maske na občini Žužemberk

Vsi občani občine Žužemberk, ki potrebujete zaščitne obrazne maske, ki jih je v skladu s sprejetimi ukrepi v Republiki Sloveniji potrebno uporabljati npr. pri nakupovanju v trgovinah ali na drugih mestih, lahko le-te dobite na Občini Žužemberk. Za prevzem zaščitne maske pokličite na 041 650 047.

MONM obvešča – Zaščitne maske za prostovoljna gasilska društva

Na pobudo Štaba civilne zaščite Mestne občine Novo mesto so zagotovili zaščitne maske za prostovoljna gasilska društva, s katerimi jim bo MO Novo mesto v času epidemije omogočila ustrezno zaščito za primere intervencij in njihova prizadevanja za zašito najranljivejših skupin. Maske lahko prostovoljna gasilska društva prevzamejo na Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto po predhodnem dogovoru z direktorjem – poveljnikom Gregorjem Blažičem (041 517 513).

Občina Mirna je zagotovila blago za tisoč mask. Podjetje M TOM d.o.o. je doniralo skrojeno blago za 670 mask. Trenutno iščejo prostovoljke in prostovoljce, ki bi pomagali sešiti maske, da bi tako vsako gospodinjstvo čim prej dobilo v tej fazi vsaj po eno pralno masko. Kontaktna oseba je Petra Krnc Laznik (031 513 462). Sporočajo, da je odziv dober, saj se je že javilo kar nekaj šivilj.

Občina Metlika

Ker je dostop do mask trenutno zelo otežen, so se na Občini Metlika odločili, da pristopijo nasproti občanom. V sodelovanju z lokalnim podjetjem so se dogovorili in nabavili maske za vse občane. Maske boste v svoje nabiralnike prejeli v vsako gospodinjstvo v prihodnjem tednu. Delovna akcija že poteka…

Občina Semič

Občina Semič je za vsako gospodinjstvo v občini naročila po eno pralno zaščitno masko, ki jo bodo gospodinjstva v začetku prihodnjega tedna prejela v poštni nabiralnik. Gre za maske iz »lastne proizvodnje«, ki nimajo atestov, so pa za večkratno uporabo in zaradi tega primerne za daljše časovno obdobje, ob ustreznem vzdrževanju in razkuževanju, vendar lahko ob smiselni in racionalni uporabi zadostijo potrebam prebivalcev glede nakupov nujnih živil in življenjskih potrebščin. Občanke in občane pozivajo k strpnosti, preudarnosti in lastni iznajdljivosti. Če trenutno še nimate zaščitne maske, bo zadoščal šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta.

Občina Krško prejema omejene količine zaščitne opreme s strani Uprave RS za zaščito in reševanje, nekaj opreme je občini podaril Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto, Kmetijsko svetovalna služba Krško; na trgu pa so uspeli nabaviti manjšo količino zaščitnih mask, večja količina mask je naročena in čakajo na dobavo. Z razpoložljivo zaščitno opremo (maske in rokavice) opremljajo Center za socialno delo Posavje, enota Krško, Območno združenje Rdečega križa Krško, Varstveno delovni center Krško, Sonček enota Krško in Društvo gluhih in naglušnih Posavja (za izvajalce osebne asistence). Nekaj opreme so iz lastnih zalog podelili tudi Domu za starejše občane Krško in patronažni službi (saj jih v prvih dneh izvajanja zaščitnih ukrepov še niso prejeli s strani države).

Tudi Občina Sevnica in Štab civilne zaščite občine Sevnica sta v tem tednu aktivno iskala različne rešitve, s pomočjo katerih bi občankam in občanom omogočila dostop do zaščitnih mask. Tako je danes Občina Sevnica vsem odprtim prodajalnam na območju občine dostavila pralne maske in vizirje za zaščito obraza, z željo, da so vse prodajalke in prodajalci, ki ostajajo na svojih delovnih mestih in s tem pomagajo pri oskrbi občank in občanov z nujnimi življenjskimi potrebščinami, ustrezno zaščiteni. Občina Sevnica in Štab civilne zaščite občine Sevnica sta prav tako nabavila material za izdelavo 10.000 kosov zaščitnih mask za enkratno uporabo. Maske bodo v naslednjih dneh pričeli izdelovati prostovoljci in zaposleni na Občini Sevnica. Podjetje Inplet Pletiva je Občini Sevnica in Civilni zaščiti doniralo 30 metrov blaga, za šivanje mask za večkratno uporabo. Občina Sevnica vabi vse prostovoljke in prostovoljce, ki bi bili pripravljeni sešiti pralne maske (za sosede, gasilce, pomoč na domu, Center za socialno delo, Rdeči križ…) in jih potem tudi tem osebam oziroma organizacijam v svoji okolici tudi razdeliti, naj se javijo. Za več informacij lahko pokličejo svetovalko Občine Sevnica Matejo Cvetkovič na 041 600 017.

Tudi v občini Podčetrtek bodo 4.4. in 11.4., delili maske med tiste občane, ki jih potrebujejo. Zagotavljajo, da bo vsako gospodinjstvo prejelo po dve maski. Maske lahko občani prevzamejo na sedežu gasilskih društev svojega lokalnega gasilskega društva.

Kako si lahko zaščitno masko izdelate sami lahko preverite TUKAJ.

Sporočite nam, kakšno je stanje glede zagotovitve mask občanom v vaši občini?

Zbrala in pripravila: P.U.