Vučić: “Slovenci so odvratni”

24. apr. 2024, ob 20.59
Posodobljeno pred 24 dnevi
91
120 SEK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je v okviru svojega obiska na sedežu Združenih narodov v New Yorku sprožil niz posvetovanj z državami članicami ZN. V zadnjem govoru je Vučić ponovno pritegnil pozornost s svojimi sočnimi izjavami, ki so že vzbudile odzive.

Poglejte izjavo Vučića, kjer izrazi, da smo slovenci odvratni:

Vučić je na seji Varnostnega sveta ZN izrazil nasprotovanje predlagani resoluciji o genocidu v Srebrenici, ki naj bi bila sprejeta maja. Obtožil je, da se preganjanje in etnično čiščenje Srbov še vedno nadaljuje, medtem ko je kosovska predsednica Vjosa Osmani vabilo mednarodne predstavnike na Kosovo, da “ugotovijo, kdo govori resnico”. Osmani je Vučićeve trditve označila kot lažne in politično motivirane. Hkrati je Vučiću namenila slednje besede:

“Vučić govori isti jezik kot Slobodan Milošević, ki ga občuduje. Med genocidom Miloševića v nekdanji Jugoslaviji je izgubilo življenje 140 tisoč ljudi; na Kosovu je bilo ubitih več kot 30.000 ljudi; posiljenih je bilo 20.000 žensk; pogrešanih je 160.000 ljudi in še vedno so tam množična grobišča; več kot 1 milijon državljanov je bilo razseljenih iz svojih domov na Kosovu. Vabim vas, da tam pokleknite, ker to stori človek, ko pravice ni”.

Vučić je na srečanju omenil tudi dogodke iz prejšnjega dne, ko je bilo po njegovem mnenju priča nameščanju žrtev konflikta v dvorano ZN, kar je označil za šokantno. Izrazil je občutke bolečine ob soočanju z zlorabami žensk, ki so bile po njegovih besedah posiljene, a so bile žrtve “albanskega terorja” postavljene v njihovo neposredno bližino.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Kabinet predsednika vlade se je na Vučićeve izjave odzval s kritiko, zavračajoč njegovo uporabo skrajno žaljivih izrazov, ki ne pritičejo predsednikom držav. Poudarili so, da Slovenija v Varnostnem svetu ZN deluje načelno in si prizadeva za mir in spravo med narodi.

Veleposlanik Slovenije pri ZN, Samuel Žbogar, je poudaril, da so na obeh straneh nezaceljene rane, spomnil pa je tudi na zgodovinsko posredovanje zveze NATO, ki je ustavilo pobijanje kosovskih civilistov. V svojem nagovoru je izpostavil potrebo po večetničnem in večkulturnem Kosovu, ki živi v miru.

Na zasedanju so države članice ponavljale svoja znana stališča, pri čemer Rusija podpira Srbijo, večina drugih članic pa poziva k ureditvi razmer in zmanjšanju napetosti. Ta debata, ki poteka dvakrat na leto, služi kot poudarjanje razlik med stranmi, ne pa kot iskanje rešitev, je sklenil Žbogar.

 

Vir: N1

91
120 SEK