• C Novo mesto
  • 11:20
  • Sre, 18.05.2022

YouTube bo v kratkem prepovedal vse proticepilske videoposnetke

YouTube bo v kratkem prepovedal vse videoposnetke, ki so naravnani proticepilsko, in druge dezinformacije, ki so povezane s cepivi proti covidu-19, poročajo tuji mediji. Kot ena od prvih platform bodo zaostrili svojo politiko glede dezinformacij o cepivih in njihovem delovanju, ki bi utegnili negativno vplivati na družbo.

Odstranjenih že več kot 130 tisoč posnetkov, še več jih bo

Kmalu se bodo na YouTubu odstranili vsi videoposnetki, ki so kakorkoli povezani z lažnimi informacijami o škodljivosti cepiv; predvsem vsebine, ki govorijo, da cepiva proti covidu-19 povzročajo raka, neplodnost, avtizem in podobno. Do sedaj je bilo odstranjenih že več kot 130 tisoč videoposnetkov, povezanih s proticepilskimi tematikami, ki delijo lažne informacije o virusu in cepivih. Kljub temu bodo dopustili nekaj izjem za videoposnetke, katerih vsebine prikazujejo osebne izpovedi v povezavi s cepivi ali pa na primer zgodovino cepljenj. Iz YouTuba so sporočili, da je takšna posodobitev politike objav izjemnega pomena, saj bodo s tem svojim uporabnikom omogočali kakovostne in resnične informacije.

V preteklosti sta družbeni omrežji Facebook in Twitter podobne objave, ki vsebujejo lažne in zavajajoče informacije,  že odstranjevali, Twitter je na primer že spomladi letos oznanil, da bodo kaznovani vsi tisti, ki bodo širili lažne informacije o virusu in cepivih, a so mnogi profili proticepilskih aktivistov kljub temu ostali aktivni in odprti. Sedaj pa je YouTube s svojo posodobljeno politiko objav naredil še en korak naprej.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels