• 25.44C Novo mesto
  • 16:40
  • Čet, 18.07.2019

Z brniškega letališča poleti na 29 destinacij

V letalskem prometu začenja danes veljati poletni vozni red. Ponudba z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana bo večja kot lani. Potnikom bo na teden na voljo več kot 220 rednih letov do 29 destinacij v 22 državah. Adria Airways bo začela aprila leteti v Köln, junija pa bo redne lete v Atene vzpostavil grški Aegean Airlines.

BRNIK – Adria Airways bo 26. aprila vzpostavila novo povezavo z nemškim Kölnom, kamor bo letela trikrat tedensko. Poleg tega bo v okviru novega voznega reda letela še na 19 drugih destinacij – v Amsterdam, Berlin, Bruselj, Dunaj, Frankfurt, Koebenhavn, London, Manchester, Moskvo, München, Pariz, Podgorico, Prago, Prištino, Sarajevo, Skopje, Stockholm, Varšavo in Zürich, so sporočili iz Aerodroma Ljubljana.Ljubljano od 1. marca z Varšavo šestkrat na teden povezuje tudi poljski prevoznik Lot, ostali tuji redni letalski prevozniki pa v poletni sezoni ohranjajo destinacije iz zimskega voznega reda. Turkish Airlines, ki letos obeležuje deseto obletnico letov v Slovenijo, bo povezavo z Istanbulom okrepil z deset na 14 letov tedensko.

Potniki se lahko iz Ljubljane s prevoznikom Air Serbia s 14 leti na teden odpravijo v Beograd, s prevoznikom Air France pa vsak dan v tednu poletijo v Pariz. Nizkocenovnika Easyjet in Wizz Air bosta tudi poleti letela v London – prvi vsak dan na letališče Stansted in drugi štirikrat tedensko na letališče Luton. Wizz Air bo dvakrat tedensko letel še na bruseljsko letališče Charleroi. Montenegro Airlines bo Ljubljano šestkrat na teden povezoval s Podgorico.

S 15. junijem na ljubljansko letališče prihaja nov redni prevoznik, grški Aegean Airlines, ki bo dvakrat tedensko letel v Atene.

Število čarterskih povezav bo primerljivo z lanskim. Trenutna napoved kaže, da bo poleti mogoče leteti na 21 destinacij s sedmimi letalskimi prevozniki.

Aerodrom Ljubljana, ki upravlja največje letališče v državi, je lani oskrbel več kot 1,4 milijona potnikov, čisti dobiček pa se je ustavil pri 3,3 milijona evrov. Letos na področju javnega potniškega prometa beležijo zmerno rast.

Do leta 2018 nameravajo izboljšati izkušnjo potnikov na letališču. V obstoječem potniškem terminalu že izvajajo prva obnovitvena dela, ki bodo še pred poletjem, ko promet doseže vrhunec, omogočila večjo pretočnost varnostno-kontrolne točke, nekoliko večja pa bo tudi avla za prijavo na let.