Z marcem višji otroški dodatki in štipendije

21. feb. 2024, ob 13.28
36
80 SEK

To povečanje je posledica uskladitve z rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je v letu od januarja do decembra prejšnjega leta dosegla 4,2 odstotka. S tem ukrepom se povečuje tudi subvencija študentske prehrane.

Od 1. marca 2024 se bo meja dohodkov, ki so potrebni za pridobitev otroškega dodatka in državne štipendije, povišala. Po novem bo povprečna mesečna meja dohodka na osebo znašala 1.269,24 evra. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je prav tako objavilo, da se bo najvišji otroški dodatek dvignil na 169,36 evra na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa na 269,74 evra.

Pomembno je omeniti, da se bo osnovni znesek minimalnega dohodka povišal s trenutnih 465,34 evra na 484,88 evra. Ta sprememba bo začela veljati s 1. aprilom 2024, kar vpliva na vloge, vložene v marcu, in odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo v marcu.

Prav tako bo od marca višja subvencija za študentsko prehrano, ki se bo povečala s 3,86 evra na 4,02 evra na obrok. Poleg tega se za 4,2 odstotka povečujejo tudi drugi socialni prejemki. Med njimi so dodatek za nego otroka, dodatki za otroke s posebnimi potrebami, dodatek za velike družine in pomoč ob rojstvu otroka.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

S povišanjem osnovnega zneska minimalnega dohodka se prav tako zvišujejo denarna socialna pomoč in varstveni dodatek. Najvišji možni znesek varstvenega dodatka za samsko osebo, ki živi sama, bo po novem 227,89 evra.

Dodatno se povečujejo tudi zneski pogrebnine in posmrtnine, kot tudi prag za upravičenost do denarne socialne pomoči. Pogrebnina bo po novem znašala 969,76 evra, posmrtnina pa 484,88 evra.

Pripravil: NaDlani.si, vir: STA, foto: Canva

36
80 SEK