• 19.82C Novo mesto
  • 23:08
  • Čet, 02.07.2020

Zadišalo je po zeliščih

V Deželi kozolcev, prvem muzeju kozolcev na prostem na svetu, je že drugo leto potekala celodnevna prireditev Jernejevo – zeliščarski dan v Deželi kozolcev.

ŠENTRUPERT – Letos so ljubitelji zdravilnih rastlin, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije in celo iz sosednje Hrvaške, na predavanjih in delavnicah izvedeli veliko o tradicionalni rabi in zdravilnih učinkovinah naših drevesnih in grmovnih vrst.

Predavateljica Marija Merljak, univ. dipl. inženirka živilske tehnologije in poznavalka zdrave prehrane, je na svoji delavnici izpostavila: »Svojemu telesu dajte gorivo, gradivo in zaščito. Kadar opazite, da vam nekaj manjka, začnite jesti vse po vrsti, lokalno, sezonsko in po vsakega malo. In zelišča ne plejte preveč, uporabljajte čim več tudi divje rastline.« Za obiskovalce je pripravila vrsto zeliščnih namazov in opozorila na pomen uporabe različnih olj v vsakodnevni prehrani.

Botanik dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, je zbrane opozoril na pereč problem zaraščanja naših senožeti, biolog dr. Janko Rode, strokovnjak za zelišča, pa je udeležencem podal vrsto nasvetov o rabi divjih rastlin z gozdnega roba. Predavatelj mag. Jože Kukman, dolgoletni strokovnjak za zelišča v lekarni cistercijanske opatije Stična in predan skrbnik zapuščine patra Simona Ašiča, pa je več pozornosti namenil zdravilnim učinkovinam dreves in grmovnic, še posebno lipi, orehu, bezgu in glogu. Znano je namreč dejstvo, da zelišča blagodejno delujejo na človekovo telo.

Prireditev je popestril voden ogled po Deželi kozolcev in po gotski župnijski cerkvi sv. Ruperta, s tematsko slikarsko razstavo pa so se predstavili tudi nekateri člani LKD Mavrica iz Novega mesta. Posebno doživetje je predstavljal večerni nastop  pevke Mateje Gorjup, ki je ob spremljavi preprostih zvočil in glasbil posebej za to priložnost pripravila izbran repertoar slovenskih ljudskih pesmi in pripovedi o rastlinskem svetu.

Zahvala za prečudovito preživet zeliščarski dan v Deželi kozolcev gre Zavodu Rožlin, ki je v sodelovanju z Deželo kozolcev in Občino Šentrupert organiziral prireditev.

 

Dežela kozolcev Šentrupert
(Foto: Alenka Veber)