• 6.9C Novo mesto
  • 09:32
  • Tor, 28.01.2020

Zapeti z nogometnim igriščem

Trebanjski nogometni klub je v jeseni lani začel urejati zemljišče na nekdanjem odlagališču na Cvibljah, a župan opozarja, da gre za nelegalni poseg in napoveduje sklep, s katerim bo uporabo tega zemljišča brez predhodnega soglasja Agencije za okolje prepovedal.

 

TREBNJE – V Trebnjem so v jeseni leta 2009 ustanovili nogometni klub, ki ima danes pet selekcij in 156 članov, v letošnji sezoni sta dve selekciji postali jesenski prvaki. A trebanjski klub je verjetno edini pri nas, ki nima svojega igrišča, težave imajo predvsem starejše selekcije, ki bi potrebovale igrišče velikih dimenzij. »Sedanje nogometno igrišče na šolskem igrišču je bistveno premajhno, tako za vadbo kot tudi za igranje tekem,« pravi predsednik Nogometnega kluba Trebnje Dejan Smuk, zato so člani kluba vzeli stvari v svoje roke in v jeseni lani izravnali zemljišče in zasadili travo na nekdanjem odlagališču na Cvibljah, kjer je sicer dolgoročno predvideno urejanje rekreativnega območja. »Več tisoč evrov vloženih lastnih finančnih sredstev zagotovo ni veliko v primerjavi s časom in trudom, ki ga je v urejevanje igrišča vložilo vodstvo kluba, predvsem pa starši naših otrok,« pripoveduje Smuk.

V klubu računajo, da bi že spomladi lahko na njem začeli trenirati, a se je medtem zapletlo, saj je trebanjski župan Alojzij Kastelic opozoril, da gre za nelegalni poseg na zemljišču, katerega lastnik je občine Trebnje. Smuk pojasnjuje, da so se za poseg odločili na podlagi zapisnika o monitoringu posedanja, ki ga je izdelal upravljavec zaprtega odlagališča, Komunala Trebnje, v katerem ugotavljajo, da se zaradi lažje košnje priporoča nanos rekultivacijske plasti v obliki komposta za zmanjševanje vdolbin. »Tako smo s tem posegom zadovoljili priporočilu,« še pojasnjuje. Člani kluba bodo skrbeli tudi za košnjo in kot še poudarja Smuk, ne bodo z ničemer motili izvajanja monitoringa.

Komunala Trebnje bo namreč morala kot upravljavec še najmanj do julija 2019 vzdrževati in varovati odlagališče ter izvajati potrebne meritve in redne preglede. Kot poudarja direktor Stanko Tomšič, so s posegom nogometnega kluba soglašali. »Uporaba travnate površine zaprtega odlagališča Cviblje za namen nogometnega igrišča po naši oceni ne bi omejevala obveznosti, ki nam jih nalagata zakonodaja, zato ideji o uporabi te površine za nogometno igrišče ne nasprotujemo,« pravi in dodaja, da sicer za odločanje o primernosti lokacije niso pristojni.

»Sam ne želim prevzeti odgovornosti, da se kaj zgodi otrokom med 5 in 15 letom ob uporabi tega prostora,« pa je odločen trebanjski župan Alojzij Kastelic. Pravi, da je Cvibljah treba pridobiti še soglasje republiške Agencije za okolje ter pregledati spremljanje emisij plinov in posedanje same površine. Zato je že napovedal, da bo izdal sklep, s katerim bo prepovedal uporabo tega občinskega zemljišča.

 

Urejali bodo šolski igrišče

Usoda morebitnega igrišča na Cvibljah je tako za zdaj negotova. Bodo pa v Trebnjem začeli urejati šolsko igrišče, za katerega je občinski svet namenil 50.000 evrov. V nogometnem klubu načrtujejo, da bi nogometnega povečali na maksimalno velikost znotraj današnje tekaške steze, kar bi mlajšim selekcijam omogočilo tudi igranje uradnih tekem, igrišče na Cvibljah pa bi bilo večinoma namenjeno tekmam starejših selekcij. Hkrati želijo urediti igrišče za košarko, odbojko in drugo, sredstva za urejanje bodo med drugim zbirali tudi z dobrodelnim tekom, ki ga Športna zveza občin Trebnje in Mirna pripravlja 6. aprila.

Trebanjski župan ob tem poudarja, da gre za šolsko igrišče, na katerem morajo omogočiti programe, ki jih v šoli potrebujejo, zato spreminjanju igrišča nasprotuje. »Nogomet je le ena od dejavnosti,« pravi Kastelic in dodaja, da si kot župan želi, da je na prostoru občine Trebnje možno izvajati čim več športnih dejavnosti, vendar na primerni infrastrukturi.

 

Besedilo in foto: J.S.