• C Novo mesto
  • 23:41
  • Sob, 20.04.2024

Zgodbe slovenske kmetice iz Celja: “Bil je inšpektor in ji naložil 3.060 evrov kazni!”

Takšnih zgodb, polnih razočaranja nad tem, da kmečko delo ni cenjeno, je zagotovo še veliko.

CELJE – Delo na kmetih ni lahko. Ampak zahtevno, trdo, odvisno pa od narave. Tudi zato se velikokrat godijo krivice, ki jo na lastni koži izkusijo kmetje in kmetice. Tudi slednja iz zapisa, ki smo ga našli na spletu.

“Vsak dan je delala od jutra do večera, ob petkih pa pekla kruh in rogljičke do 2. ure ponoči, da je imela vse pripravljeno za sobotno tržnico, na kateri je prodajala ta kruh, mleko, skuto, jogurte in domačo zelenjavo,” so začeli pri časopisu Kmečki glas, in potem nadaljevali:

“Njen zaslužek je bil 80 do 120 evrov, torej maksimalno 400 evrov na mesec. Na tržnici jo je obiskal neznanec in kupil rogljiček za 0,80 evra. Nič hudega sluteč mu ni izdala računa. Bil je inšpektor in ji naložil 3.060 evrov kazni,” dodajo pri Kmečkem glasu, kjer sklenejo:

Ob takšni skrbi za klenega slovenskega kmeta se pravzaprav ne čudim, da je prodala živino in se prijavila med brezposelne osebe. Tako je žalostno realnost neke kmetice, ki jo pozna, opisal kmet Marko Kajin iz okolice Celja. Takšnih zgodb, polnih razočaranja nad tem, da kmečko delo ni cenjeno, je zagotovo še veliko. Težko je razumeti, da delo iz dneva v dan in še ponoči ni dovolj za normalno preživetje … Kam to pelje?

Kdo ve kam…

Kaj pravijo pravila?

Na tržnici ni vedno potrebno terjati računa. Če prodajalec na tržnici prodaja svoje izdelke, kot so sadje, zelenjava, mleko, kruh, itd., potem računa ni potrebno izdati. Če pa prodajalec ni kmet in prodaja izdelke, ki niso njegovi, potem je izdaja računa obvezna, enako kot v trgovini. V vsakem primeru pa je prodajalec dolžan izdati račun, razen če izdaja računa ni predpisana obveznost.

15.10.

Organizacija združenih narodov (OZN) od leta 2008 naprej vsakega 15. oktobra obeležuje svetovni dan kmetic, s katerim priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine na podeželju.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Tržnica Celje