Življenjepis v letu 2024: Kako napisati popoln cv?

31. jan. 2024, ob 18.30
Posodobljeno pred 2 mesecema
100
300 SEK

Življenjepis (Curriculum Vitae ali cv) je ključen korak pri predstavitvi potencialnim delodajalcem. Gre za vaš osebni marketinški dokument, zato se prepričajte, da učinkovito sporoča vaše sposobnosti, izkušnje in kvalifikacije. Če ga prilagodite za vsako ponudbo, lahko občutno povečate svoje možnosti pri izstopanju iz množice. Kako napisati življenjepis v letu 2024?

Motivacijsko pismo je pasé, a ne vedno

Pisanje motivacijskega pisma in kariernih ciljev, ki smo jih postavljali na vrh življenjepisa ali celo v posebno datoteko, so minili. Priznajmo si, cilj je samoumeven. Za službo se prijavljate tako da se pričakuje, da je vaš cilj službo tudi dobiti. Tega ni potrebno posebej omeniti, je pa potrebno dodati, da nekatere službe vseeno zahtevajo motivacijsko pismo, saj se lahko pri tem razkrijejo pisateljske sposobnosti, slovnica in podobno.

Raje uporabite oziroma napišite strokovni povzetek. Ta naj bo dolg največ tri do štiri stavke in v njem prikažite vaše najpomembnejše veščine in sposobnosti, prilagojene vlogi, za katero se prijavljate.

Izkoristite ključne besede pri pisanju življenjepisa

V času interneta in iskalnikov so postale ključne besede … no, ključne. Veliko kadrovskih agencij in podjetij za zaposlovanje uporablja filtriranje prijav. Uporabi se lahko iskanje določenih ključnih besed v življenjepisih in s tem hitra zavrnitev kandidatov, za katere se meni, da niso kvalificirani, ker (vsaj v življenjepisu) nimajo potrebnih veščin. Za zaposlovalca izjemna reč, za kandidate malo manj. Pomembno je, da je vaš CV pripravljen z mislijo na filtriranje. Učinkovit način za to je, da v svoj življenjepis vključite ključne besede, ki jih bo ponudnik zaposlitev verjetno iskal. Te ključne besede boste pogosto našli navedene v opisu delovnega mesta.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Uporabite razdelek o svojih spretnostih v svojo korist

Če se sprašujete, kako ustvariti sodoben življenjepis in pridobiti sanjsko službo, je razdelek, ki ga ne želite izpustiti, razdelek o vaših spretnostih. To je idealen kotiček za poudarjanje ustreznih ključnih besed in predstavitev vaše izkušnje.

Izvlecite vse najpomembnejše veščine iz svoje delovne zgodovine in jih navedite v obliki točk na prvi strani svojega življenjepisa nad svojimi delovnimi izkušnjami. Tako boste zagotovili, da bodo vaše najboljše sposobnosti med prvimi stvarmi, ki jih bo bralec cv-ja videl. Ne pozabite dodati ključnih besed iz opisa delovnega mesta.

Življenjepis posodobite: Odstranite stare datume izobraževanja

Čeprav nihče ne želi priznati, se lahko diskriminacija v procesu zaposlovanja zgodi pogosteje, kot si morda mislite, in lahko temelji na starosti, spolnosti, spolu, invalidnosti in še več. Če ste diplomirali pred več kot 15 leti, večina piscev življenjepisov priporoča odstranitev datumov diplome iz vaše izobrazbe. Dovolj bo zgolj navedba šole in pridobljene kvalifikacije. Z življenjepisom dobite priložnost, zato se želite prepričati, da bodo v ospredju vaše sposobnosti in izkušnje, ne starost.

Kako napisati popoln cv ali življenjepis

Kako napisati popoln cv ali življenjepis

Pri navajanju delovnih izkušenj bodite pozorni

Če ste zaposleni že več let, vam pri pisanju sodobnega življenjepisa morda ne bo treba navesti vseh delovnih mest, ki ste jih kdaj imeli. Večina profesionalnih piscev življenjepisov priporoča, da se vrnete v preteklost največ 10–15 let. Ne pozabite, da je idealna dolžina življenjepisa dve strani, zato je prostor nekoliko omejen. Vsem pač ni treba vedeti za tisto službo v trgovini z živili, ki ste jo imeli, ko ste bili stari 18 let. Še posebej, če se za službo na banku prijavljate pri petdesetih letih.

Strukturirajte svoje delovne izkušnje na življenjepisu, da ustrezajo vlogi

Pravila za pisanje predlog profesionalnih življenjepisov so se nekoliko spremenila. Ustrezati morajo novim pričakovanjem, ki jih vi morda ne poznate. Če imate dolgo delovno zgodovino z veščinami v različnih panogah, je več kot sprejemljivo, da svoje delovne izkušnje razdelite v različne kategorije. Prednost je v tem, da bolje poudarite svoje najpomembnejše spretnosti za delo, ki ga opravljate.

Primer: Če imate ozadje v prodaji in ozadje v veterini, boste morda želeli uporabiti podnaslove, da svoje izkušnje razdelite na dve področji: en del za prodajne veščine in drugi za veterino. Lažje ko zaposlovalcu omogočite, da vidi vaše ustrezne izkušnje, večja je možnost, da prejmete želeni prvi razgovor.

Odstranite osebne podatke na življenjepisu

Se spomnite, kako je izgledal vaš prvi življenjepis? Verjetno je vseboval osebne podatke, kot so vaš datum rojstva, spol, narodnost in morda celo zakonski stan, skupaj z razdelkom, ki poudarja vaše hobije.

No, kar pripravite se, da veliko tega izbrišete. Časi so se spremenil, sodobni življenjepis pa preprosto nima časa ali prostora za zapravljanje z nepotrebnimi podrobnostmi, kot so te. Odstranite svoje hobije in navedite samo svoje ime, telefonsko številko, e-poštni naslov in mesto, v katerem živite. To je vse, kar mora videti zaposlovalec. Vse ostalo lahko navedete na prvem razgovoru.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Poenostavite svoj življenjepis

V preteklih letih ste se morda odločili za specializirano obliko in slog, da bi vaš življenjepis izstopal ‒ slika, grafike, celo stilizirana pisava, da ste dodali nekaj pridiha. Pričakovanja so drugačna v letu 2024. Življenjepisi zahtevajo čist in preprost videz.

Vedno obstaja tudi tisti psihološki vidik, kako se kadrovniki ali vodje zaposlovanja odzivajo na vizualne elemente. Razmislite, kaj se zgodi, ko kadrovik potegne vaš življenjepis iz kopice. Besedilna polja ali grafike lahko po videzu ločijo vaš življenjepis od drugih, a ko pomembnih informacij ni mogoče zlahka najti, ker so skrite med norim stilom, se vaše možnosti, da boste naredili vtis, samo zmanjšajo.

Pri pisanju življenjepisa bodite pozorni na nekaj dejavnikov

Pri pisanju življenjepisa bodite pozorni na nekaj dejavnikov

Življenjepis v letu 2024: Ponovimo vajo

Za končni seminar pisanja življenjepisa lahko precej enostavno ponovimo vajo celotnega prispevka.

  • Ne pišite motivacijskega pisma, razen, če ga zahteva prošnja za delo
  • Ključne besede, ključne besede in ključne besede
  • Svoje spretnosti in adute uporabite v svojo korist, naj bodo na vidnem mestu
  • Predstavite le 10-15 let preteklih del
  • Delovne izkušnje prilagodite in razvrstite tako, da vam bodo v pomoč
  • Osebnih podatkov ne razkrivajte po nepotrebnem
  • Življenjepis naj ne bo kričeč, kvečjemu zelo enostaven in jasen

Kje napisati življenjepis?

Seveda, Europass je vedno možnost, a se zdi, da jo uporabljajo že prav vsi. Izbranih je nekaj spletnih strani, kjer lahko ustvarjate lastne življenjepise, a morate biti pozorni na jezik ustvarjanja. V kolikor delo ne zahteva visoko inovativnega cv-ja, potem bo Europass preprosta, hitra in logična odločitev.

Primeri spletnih strani za CV pisanje: Resume Genius, Indeed, Zety, Canva, LiveCareer, Resume Companion, Novoresume, ResumeNerd, EnhanCV, MyPerfectResume in JobScan.

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com, VIR: topcv.com

100
300 SEK